Tutkimus: Alle 1,5 asteen lämpötilan nousu yhä mahdollinen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Alle 1,5 asteen lämpötilan nousu yhä mahdollinen

Tavoitteen saavuttaminen vaatisi kuitenkin radikaaleja päästövähennyksiä ja uutta teknologiaa.

Maailman on yhä mahdollista rajoittaa lämpötilan nousu alle 1,5 asteeseen, mutta se tulee olemaan vaativaa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Maailman maat ovat sopineet, että maapallon keskilämpötilan nousu on rajoitettava kahteen asteeseen ilmastonmuutoksen katastrofaalisimpien vaikutusten välttämiseksi. Monet tahot, kuten vähiten kehittyneet maat, kannattavat kuitenkin alle 1,5 asteen tavoitteita.

Nature Climate Change -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan molempien tavoitteiden saavuttaminen tulee olemaan haastavaa. Alle 1,5 asteen tavoite on saavutettavissa vuoteen 2100 mennessä, mutta silloin maailmalla ei ole tilaa viivyttelylle ja päästövähennyksiä on lisättävä nopeasti, tutkijat kertovat. Myös energiatehokkuutta on parannettava.

"1,5 asteen skenaarioissa jäljellä oleva 2000-luvun hiilibudjetti on lähes puolitettava kahden asteen skenaarioihin verrattuna. Tämän seurauksena tarvitaan syvempiä päästöleikkauksia kaikilla sektoreilla, ja globaalin hiilineutraalius pitäisi saavuttaa 10–20 vuotta aiemmin kuin kahden asteen skenaarioissa", kertoo saksalaisen ilmastotutkimusinstituutin tutkija Gunnar Luderer.

Vähennysten lisäksi hiiltä pitäisi myös poistaa aktiivisesti ilmakehästä. Siinä voisivat auttaa bioenergian ja metsien lisääminen sekä hiilen talteenotto ja varastointi. Keinot eivät tutkimuksen mukaan kuitenkaan ole ongelmattomia, sillä etenkin bioenergian ja metsien lisääminen asettaisi maailman ruuantuotannolle paineita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia