Tutkimus: 20 vuotta riittäisi terveyserojen tasoittamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: 20 vuotta riittäisi terveyserojen tasoittamiseen

Asiantuntijaryhmän mukaan 10 miljoonaa henkeä pelastuisi, jos terveyteen investoitaisiin lisää.

Maailmanlaajuisia terveyseroja on mahdollista tasoittaa merkittävästi vuoteen 2035 mennessä, jos hallitukset ryhtyvät nyt investoimaan terveydenhoitoteknologioihin ja -järjestelmiin, toteaa ryhmä terveysalan asiantuntijoita ja taloustieteilijöitä The Lancet -lehdessä julkaistussa raportissa.

Asiantuntijaryhmän mukaan nykyistä teknologiaa hyödyntämällä ja kehittämällä infektiotaudeista johtuva kuolleisuus sekä lapsi- ja äitikuolleisuus on mahdollista saada laskemaan tuntuvasti 20 vuodessa.

"Ensimmäistä kertaa historiassa meillä on mahdollisuus saavuttaa virstanpylväs ihmiskunnan kehityksessä ja poistaa epätasa-arvo terveydessä, jotta jokaisella ihmisellä maan päällä olisi yhtäläinen mahdollisuus terveeseen ja tuottavaan elämään", tutkimusryhmää johtanut Hardvardin yliopiston taloustieteilijä Lawrence H. Summers toteaa Reutersille.

Lisäinvestoinneilla pystyttäisiin pelastamaan yksistään vuonna 2035 noin 10 miljoonaa henkeä, raportissa todetaan. Muutos kuitenkin edellyttää 45 miljardin euron vuosittaisia lisäinvestointeja terveydenhuoltoon vuosina 2016–2025 sekä 60 miljardin euron vuosittaisia lisäinvestointeja vuosina 2026–2035. Myös terveysalan tutkimuksen kansainvälinen vuotuinen rahoitus tulisi kaksinkertaistaa nykyisestä 2,2 miljardista eurosta 4,4 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.

Tutkimusryhmän mukaan parantuneen terveystilanteen tuottaman talouskasvun avulla köyhät ja keskituloiset maat pystyisivät itse kattamaan valtaosan lisärahoituksen kustannuksista. Raportissa suositellaan lisäksi verotuksen ja tukimuotojen hyödyntämistä tarttumattomien tautien ja loukkaantumisen ehkäisemiseen. Esimerkkeinä poliittisista vaikuttamiskeinoista raportissa mainitaan tupakka-, alkoholi- ja sokeriverot sekä terveellisen kouluruoan tukeminen.

Kommentit

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) 11.12.2013 - 09:57

myymällä tupakka ja kaljaa tolkuttomasti.

Vain Halpahallissa vatuullista kauppaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia