Tutkijat puhuvat neljän asteen lämpenemisestä kahden sijasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat puhuvat neljän asteen lämpenemisestä kahden sijasta

Maapallon ilmaston lämpenemisen rajoittuminen kahteen asteeseen vuoteen 2050 mennessä on jo menetetty tavoite, jotkut tutkijat sanovat.

Maapallon ilmaston lämpenemisen rajoittuminen kahteen asteeseen vuoteen 2050 mennessä on jo menetetty tavoite, jotkut tutkijat sanovat.

Nyt näyttää siltä, että lämpötila kohoaa neljä astetta, ja se on historiamme suurin haaste, Britannian Oxfordin yliopiston ilmastotutkija Chris West sanoi laitoksensa seminaarissa.

Keskimääräinen neljän asteen lämpötilannousu tarkoittaa, että paikoin lisäys on kaksi ja toisaalla 12 astetta tai enemmän.

Se merkitsee merenpinnan kohoamista 1-2 metriä vuoteen 2100 mennessä, mikä ajaa satoja miljoonia kodeistaan. Kun Grönlannin ja Etelämantereen länsiosan jääpeitteet sulavat, vesi nousee jopa 12 metriä tulevilla vuosisadoilla, Oxfordissa ennustettiin.

Neljän asteen lämpötilan nousulla maapallo tulisi kuumemmaksi kuin milloinkaan 30 miljoonan viime vuoden aikana. Se saattaa olla totta vuonna 2060 tai 2070.

Potsdamin ilmastotutkimuslaitoksen johtaja John Schellnhuber kertoi hiljan Yhdysvaltain johdolle, että mikäli lämpeneminen halutaan rajata kahteen asteeseen, USA:n on leikattava hiilidioksidipäästönsä nollaan vuonna 2020, kun ne ovat nyt 20 tonnia henkeä kohti vuodessa.

Kiinan päästöt taas kasvavat huippuunsa vuoteen 2020 mennessä, ja ne on nollattava seuraavien 15 vuoden aikana Schellnhuber linjasi.

Vastaanotto oli Yhdysvalloissa tyly. Näkemykset eivät "perustuneet poliittiseen todellisuuteen" eivätkä menisi ikinä läpi Yhdysvaltain senaatissa, arveltiin.

Schellnhuberin mielestä "poliittisen todellisuus", joka ei nojaa fyysisiin realiteetteihin on täysin hyödytön.

"Päättäjät sopivat G20-kokouksessa lämpenemisen rajaamisesta kahteen asteeseen, mutta he huijaavat itseään tarvittavien päästöleikkauksien suhteen", tutkija arvioi.

Jo kahden asteen nousu riittää tuhoamaan valtaosan maailman koralliriutoista. Laajat merialueet muuttuvat kuolleiksi, monet vuoristojäätiköt katoavat ja ekosysteemit vaarantuvat, Schellnhuber varoitti.

Lisäksi lämpeneminen saattaa tietyn pisteen saavutettuaan alkaa äkkiä kiihtyä.

Maapallo on lämmennyt 0,74 astetta kuluneen vuosisadan aikana, ja tahti on nyt 0,16 astetta vuosikymmenessä, YK:n ilmastopaneeli IPCC arvioi vuonna 2007.

Kasvihuonekaasujen päästöt vuonna 2008 olivat lähellä IPCC:n pahimpia ennusteita, ja tahdin jatkuminen merkitsisi 4-5,6 asteen lämpenemistä vuoteen 2090 mennessä, Britannian ilmatieteen laitoksen tutkija Richard Betts arvioi.

Tietokonemallien mukaan Brasilia, osat Kanadaa ja Yhdysvaltoja, Siperiaa ja Keski-Eurooppaa olisivat tuolloin kahdeksan astetta kuumempia kuin 50 viime vuoden aikana. Pohjoisessa sateet lisääntyvät, mutta tropiikki muuttuu 20 prosenttia nykyistä kuivemmaksi.

Malleissa huomioidaan vain ihmisen aiheuttamat päästöt. Sulavan jään tai muuttuvien hiilinielujen lisävaikutusta ei ole laskettu mukaan.

Bettsin mukaa niiden huomioiminen kiihdyttää lämpenemisen aikataulua siten, että pahimman ennusteen mukaan neljän asteen raja saavutetaan jo 2060 ja lievemmällä ennusteella 2070. Vuonna 2100 nousu voi olla 5,5 astetta, Betts laski.

Hän muistutti, että lämpötilat poikkeavat monin paikoin keskiarvosta. Arktiselle alueelle ennustetaan jopa 15 asteen lämpenemistä ja moniin muihin paikkoihin kymmentä astetta.

Mallit eivät huomioi valtavien kasvihuonekaasumäärien vapautumista esimerkiksi Siperian ikiroudan tai merenpohjan metaaniklatraattien sulaessa. Ne voivat kiihdyttää muutosta arvaamattomasti.

Ilmastotutkimusta Britannian Readingin yliopistossa johtava Nigel Arnell on pohtinut, miltä neljä astetta lämpimämpi maailma näyttää.

Sademäärien muuttumisen seurauksena 1-2 miljardia ihmistä ei saa riittävästi vettä.

Nykyisin viljelykelpoisesta maasta jopa 15 prosenttia - Afrikassa 40 prosenttia - käy liian kuivaksi ja kuumaksi ruoantuotantoon. Merenpinta nousee yli metrin vuoteen 2100 mennessä, mistä kärsii vähintään 500 miljoonaa ihmistä.

Oxfordin yliopiston Westin mukaan sopeutuminen neljä astetta lämpimämpään maailmaan merkitsee monille maapallon asukkaille valmistautumista kuolemaan. "Se ei ole hyväksyttävää", hän painotti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia