Uutiset

Tutkijat: Kymmenesosa kalansaaliista päätyy takaisin mereen

Kalastusalukset heittävät vuosittain pois miljoonia tonneja käyttökelpoista kalaa. Viime vuosina ilmiö on vähentynyt, todennäköisesti kalakantojen hupenemisen vuoksi, käy ilmi tutkimuksesta.
Kaloja sanomalehtipaperin päällä
Pois heitetyllä kalalla täytettäisiin vuosittain 4 500 olympiauima-allasta, sanovat tutkijat. (Kuva: Craig Richardson / CC BY-NC-ND 2.0)

Teolliset kalastusalukset heittävät takaisin mereen vuosittain lähes kymmenen miljoonaa tonnia kalaa. Tämä tarkoittaa, että viimeisen vuosikymmenen aikana lähes kymmenesosa maailman kalansaaliista on heitetty pois, selviää Länsi-Australian yliopiston ja Brittiläisen Kolumbian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Aikana, jolloin huolet ruokapulasta ovat lisääntyneet, pois heitetty kala olisi voitu panna parempaankin käyttöön, toteaa tutkimuksen päätekijä, tohtori Dirk Zeller Länsi-Australian yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimus tehtiin muun muassa YK:n maatalous- ja ruokajärjestön tilastojen avulla. Tutkijoiden mukaan kalaa heitetään pois monesta eri syistä. Jotkut kalastustekniikat vahingoittavat kaloja, eikä niitä voi enää myydä, osa kaloista on liian pientä tai alukset saattavat saada kalaa, jota ne eivät tavoitelleet.

Osa aluksista myös jatkaa kalastusta sen jälkeen, kun ne ovat jo saaneet myyntikelpoista saalista. Jos isompaa kalaa löytyy, edellinen saalis heitetään pois.

Tutkimuksen mukaan kalan tuhlaaminen on kuitenkin vähentynyt sitten 1980-luvun, jolloin pois heitettiin jopa 18 miljoonaa tonnia kalaa vuodessa. Periaatteessa väheneminen voi liittyä parempaan sääntelyyn ja uuteen teknologiaan, mutta tutkijat uskovat, että se on merkki myös kalakantojen hupenemisesta. Saaliit ovat vähentyneet joka vuosi 1,2 miljoonalla tonnilla 1990-luvun puolivälistä alkaen.

”Poisheittäminen vähenee, koska olemme jo kalastaneet niin paljon, että operaatioissa saadaan yhä vähemmän kalaa, joten pois heitettävääkin on vähemmän”, Zeller sanoo.

Tutkimus julkaistiin Fish & Fisheries -lehdessä.

kalastusympäristöbiodiversiteetti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan