Tutkijat: Ilmastonmuokkaus uhkaisi eläimiä ja kasveja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Ilmastonmuokkaus uhkaisi eläimiä ja kasveja

Maapalloa pystyisi viilentämään suihkuttamalla yläilmakehään rikkidioksidia. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutukset eläimiin ja kasveihin voisivat kuitenkin olla tuhoisat, mikäli muokkaus yllättäen lopetettaisiin.

Nasan satelliittikuva tulivuorenpurkauksesta

Ilmastonmuokkaus rikkidioksidin avulla toimisi samaan tyyliin kuin tulivuorenpurkaus. Kuva Kolumbian Nevado Del Ruiz -tulivuoren purkauksesta vuodelta 2014. Kuva: NASA Earth Observatory, NASA Goddard Space Flight Center / CC BY 2.0.

Maapallon viilentäminen ilmastonmuokkausta käyttämällä sisältää suuria riskejä, jotka voivat ilmaston lisäksi vaikuttaa myös kasveihin ja eläimiin, varoittavat tutkijat.

Ilmastonmuokkauksella tarkoitetaan keinotekoista maapallon lämpötilan laskemista, esimerkiksi rikkidioksidin suihkuttamista maapallon yläilmakehään. Se synnyttäisi tulivuorenpurkausten tapaan pilven, joka heijastaisi auringonvaloa takaisin avaruuteen ja laskisi näin lämpötilaa. 

Aiheesta on keskusteltu viime vuosina paljon, koska Pariisin ilmastosopimuksen tavoite pitää maapallon lämpeneminen alle kahdessa asteessa on karannut yhä kauemmas.

Mekanismia on kritisoitu, sillä se voisi aiheuttaa esimerkiksi otsonikatoa eikä kaikkia vaikutuksia osata ennakoida.

Yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkimuksessa on analysoitu ensimmäistä kertaa ilmastonmuokkauksen biologisia vaikutuksia, eli vaikutuksia etenkin ekosysteemiin ja biodiversiteettiin.

Tutkijat asettivat oletukseksi, että rikkidioksidia suihkutettaisiin ilmakehään viisi miljoonaa tonnia vuodessa vuosina 2020–2070. Se alentaisi lämpötilaa yhdellä asteella, mutta mikäli se lopetettaisiin, ilmasto voisi lämmetä kymmenen kertaa nopeammin kuin jos ilmastonmuokkausta ei olisi tehty.

Lämpötilat ja sademäärät muuttuisivat, mikä tarkoittaisi, että monien eliölajien pitäisi vaihtaa nopeasti elinympäristöään löytääkseen hengissä pysymisen kannalta sopivat olosuhteet, eikä siirtyminen välttämättä onnistuisi.

Vaikutukset eläimiin ja kasviin olisivat siis vakavat.

”Ilmastonmuokkaus pitäisi lopettaa asteittain, ja on helppo ajatella skenaarioita, jotka estäisivät sen. Kuvitelkaa suuria kuivuuksia tai tulvia, joista voitaisiin syyttää ilmastonmuokkausta, ja vaatimuksia sen lopettamisesta. Voimmeko koskaan ottaa sellaista riskiä?” sanoo professori Alan Robock yliopiston tiedotteessa.

Lisäksi ilmiö voisi aiheuttaa Tyynenmeren lämpenemistä El Niño -sääilmiön takia, mikä taas johtaisi kuivuuteen Amazonilla, tutkijat sanovat.

Tutkimus julkaistiin Nature Ecology & Evolution -lehdessä.

Lisää uusi kommentti