Tutkijat: 70 prosenttia Arktiksen muutoksesta ihmisten aiheuttamaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: 70 prosenttia Arktiksen muutoksesta ihmisten aiheuttamaa

Ilmastotutkijat selvittivät tietokonesimulaatioilla kasvihuonepäästöjen vaikutusta arktiseen ilmastoon.

Arktisia alueita mullistava ilmastonmuutos on vähintään 70 prosenttisesti ihmisten aiheuttamaa, todetaan Environmental Research Letters-aikakauslehdessä viime viikolla julkaistussa tutkimuksessa.

Pohjoisen jäämeren kesäinen jääpeite on huvennut dramaattisesti 1990-luvulta alkaen. Ilmiöllä arvioidaan olevan huomattavia vaikutuksia arktisten eläinlajien, öljyntuotannon ja meriliikenteen tulevaisuudelle.

Tutkimuksessa arvioitiin tietokonesimulaatioilla, millainen arktinen ilmasto olisi ilman kasvihuonepäästöjä.  Laskelmista selvisi, että vain kolmannes lämpötilan vaihdoksista johtuu Pohjois-Atlantin kylmän ja lämpimän ilmaston heilahteluista ja muista luonnollisista lämpötilan vaihdoksista.

Muut lämpötilan vaihtelut tutkijat yhdistivät ihmisten aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Tutkimusryhmän arvio on huomattavasti suurempi kuin aiemmat arviot, joiden mukaan noin puolet arktisista ääri-ilmiöistä on ihmisten aiheuttamaa.

Grönlannissa erikoinen sulamispiikki

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA:n Grönlannista ottamat sateliittikuvien mukaan saarella tapahtui heinäkuussa poikkeuksellinen sulamispiikki. Ilmastontutkijoiden mukaan kuvat osoittavat, että 97 prosentilla saaren jääpinnasta tapahtui yhtäkkistä sulamista, NASA raportoi.

Sulaneen jään määrä on noin puolet suurempi kuin tavallisena vuotena. Tämän lisäksi tutkijat yllättyivät sulamisen äkillisyydestä ja laajuudesta.

NASA:n mukaan nyt tapahtuneen kaltaisia ääri-ilmiötä tapahtuu noin 150 vuoden välein luonnollisesti ja syytä huoleen tulee vain, jos ilmiö toistuu uudelleen lähiaikoina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia