Uutiset

Tutkija: ETYJ antaa tukea Lukašenkan hallinnolle

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan mukaan EU:n pitäisi eristää Valko-Venäjän hallintoa ja tukea kansalaisyhteiskuntaa.

Valko-Venäjällä syyskuussa pidettävät parlamenttivaalit eivät tule olemaan vapaat ja rehelliset, mutta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ on silti lähettämässä maahan täysimittaisen vaalitarkkailukomission seuraamaan vaalien rehellisyyttä , kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anaïs Marin.

Vaalitarkkailijoiden lähettäminen maahan antaa Marinin mukaan hallinnolle viestin siitä, että Etyj pitää rehellisten vaalien toteutumista ylipäätään mahdollisena.

”ETYJ:in olisi parempi olla antamatta Valko-Venäjälle mitään tunnustusta, jotta se ei suotta legitimoisi presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa”, Marin kirjoittaa.

Valko-Venäjän nykyhallinnon tunnustaminen puolestaan hajottaa oppositiota ja kaventaa maan kansalaisten mahdollisuuksia tehdä yhteiskunnallisia uudistuksia, Marin arvioi.

Marinin mielestä EU:n tulisi keskittyä ennemminkin Valko-Venäjän vuoden 2015 presidentin vaaleihin panostamalla kansalaisyhteiskunnan valmiuksien parantamiseen ja valkovenäläisten vaalitarkkailijoiden kouluttamiseen.

Valko-Venäjän demokratia demokratia Valko-Venäjä Ulkopoliittinen instituutti

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.