Turvapaikkaa hakevan lapsen etu ei toteudu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turvapaikkaa hakevan lapsen etu ei toteudu

Kansalaisjärjestöverkosto haluaa tulevan hallituksen puuttuvan ilman huoltajaa Suomeen tulleiden pakolaislasten asemaan.

Suomalaisten kansalaisjärjestöjen Monikulttuurinen Lapsen Etu –verkosto haluaa hallitusohjelmaan kirjauksen ilman huoltajaa Suomeen tulleiden pakolaislasten aseman parantamisesta.

Vaikka YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa Suomea kohtelemaan maahan saapuvia pakolaislapsia ensisijaisesti lapsina, tällä hetkellä lain henki ei toteudu turvapaikanhakijoiden vastaanotossa, verkosto toteaa yhteisessä tiedotteessaan.

Verkoston mukaan parannettavaa on erityisesti vastaanoton kehittämisessä ja oikeudessa perheenyhdistämiseen. Hallituksen olisi myös pyrittävä järjestämään lapsille peruskouluopetusta, kiellettävä yksin maahantulleiden lasten säilöönotto ja lopetettava lasten palauttaminen epäinhimillisiin olosuhteisiin Maltalle ja Italiaan.

Viime vuonna Suomeen saapui 329 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa, useimmin konfliktialueilta Afganistanista, Somaliasta ja Irakista. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä on tänä vuonna laskenut, sillä huhtikuun loppuun mennessä heitä oli saapunut 50.

Monikulttuurinen Lapsen Etu -verkostoon kuuluu yli kaksikymmentä suomalaista kansalaisjärjestöä kuten Amnesty Internationalin Suomen osasto, Ensi- ja turvakotien liitto, Pelastakaa Lapset ja Suomen Somaliliitto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia