Tupakkayhtiöt mellastavat köyhissä maissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tupakkayhtiöt mellastavat köyhissä maissa

"Kourallinen ihmisiä ansaitsee miljoonia muiden heikkenevällä terveydellä ja kuolemalla", WHO:n tupakoinnin vastaisen kampanjan vetäjä Edouard Tursan D'Espaignet tiivistää.

Monissa köyhissä maissa kuka tahansa voi ostaa savukkeita vaikka kadulta ja hyvin halvalla. Kuva Filippiinien pääkaupungista Manilasta. (Kuva: Kara Santos / IPS)

(IPS) -- Tupakoinnin vaaroista kertovat kuvat tulevat Euroopassa pian savukeaskeihin valmistajan logon ja merkin tilalle. Muutoksen toteutus on paljon vaikeampaa köyhissä maissa, joissa tupakkayhtiöt ovat tottuneet mellastamaan vapaasti.

Australia sääti varoituskuvat pakollisiksi savukeaskeihin vuonna 2011. Päätös on jo tehty Britanniassa, Ranskassa, Kanadassa sekä Uudessa-Seelannissa, ja Euroopan unioni edellyttää sitä jäseniltään.

"Pakkausten vetovoiman ja mainosarvon heikentäminen ovat tärkeitä taistelussa tupakoinnin vähentämisen puolesta", Melbournen yliopiston tutkija Nicole Hughes vakuuttaa.

Tupakankulutus on erilaisten rajoitusten ja hinnankorotusten ansiosta puolittunut Australiassa vuodesta 1991 ja vähentynyt muissakin teollisuusmaissa tuntuvasti.

Rahastusta kuolemalla

Samaan aikaan hallitsevat tupakkayhtiöt – Philip Morris, British American Tobacco, Imperial ja Japan Tobacco International – ovat keskittäneet markkinointiaan kehitysmaihin. Mitä köyhempi maa, sitä enemmän tupakkaa myyviä liikkeitä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 92 prosenttia maapallon asukkaista elää maissa, joiden tupakkaverot ovat järjestön suosituksia alhaisemmat.

80 prosenttia maailman yli miljardista tupakoitsijasta asuu köyhissä ja keskituloisissa maissa. Tupakka tappaa noin kuusi miljoonaa ihmistä vuodessa. "Kourallinen ihmisiä ansaitsee miljoonia muiden heikkenevällä terveydellä ja kuolemalla", WHO:n tupakoinnin vastaisen kampanjan vetäjä Edouard Tursan D'Espaignet tiivistää.

"Puolet tupakoitsijoista joutuu todennäköisesti kärsimään savuttelun aiheuttamista sairauksista ja toinen puoli kuolee niihin", hän jatkaa.

Britannia voitti oikeudessa

Tupakkateollisuus selvitti jo 1990-luvulla, miten pakkausten muuttaminen vaikuttaisi markkinointiin ja havaitsi, että myynti laskisi. Se ryhtyi vastustamaan muutosta kaikin keinoin.

Britanniassa tupakkayhtiöt vetosivat korkeimpaan oikeuteen, jotta pakkauksia ei tarvitsisi muuttaa, mutta vetoomus hylättiin toukokuussa. Kaikki 17 valtiota vastaan nostettua syytettä menivät lopulta nurin miljoonia maksaneessa oikeustaistelussa.

"Muut valtiot voivat hyödyntää tulosta, kun tupakkateollisuus hyökkää niitä vastaan", D'Espaignet iloitsee.

Aiemmin esimerkiksi Uruguay, Togo ja Namibia ovat jääneet käräjillä tappiolle yrittäessään rajoittaa tupakan mainontaa lailla.

Veroista on apua

Korruptio, taloudellinen riippuvuus tupakantuotannosta ja oikeusjuttujen vaatimien voimavarojen puute heikentävät köyhien maiden mahdollisuuksia taistella tupakkateollisuutta vastaan.

Hughesin mukaan WHO:n kampanja pakkausten muuttamiseksi on kuitenkin ajankohtainen myös köyhissä maissa, vaikka sen toteutus ottaa aikaa.

Maailmanpankki edistää parhaillaan tupakkaveron uudistamista Filippiineillä, Indonesiassa, Senegalissa, Kolumbiassa, Botswanassa, Etiopiassa, Armeniassa ja Georgiassa.

Tutkimusten mukaan veron korotus vähentää tehokkaasti tupakan kulutusta ja sitä myöten myös terveysmenoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia