Tuloerot valtavia ympäri maailman | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuloerot valtavia ympäri maailman

Maailmanlaajuisesti rikkain kolme prosenttia kerää tuloja yhtä paljon kuin köyhin 54 prosenttia, käy ilmi Gallupin tutkimuksesta.

Rikkain kolme prosenttia 131 valtiossa ympäri maailman kerää viidenneksen kaikista kotitalouksien tuloista, joka on saman verran kuin köyhimmän 54 prosentin keskenään jakamat tulot, käy ilmi Gallupin tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan tuloerot ovat räikeimpiä Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja Itä-Aasiassa, joissa viidenneksen kokonaistuloista kerää vain kaksi prosenttia rikkaimmista. Esimerkiksi Kiinassa rikkain kaksi prosenttia ja köyhin 60 prosenttia kumpikin saavat viidenneksen tuloista.

Gallupin mukaan kansallisten tuloerojen selvittäminen auttaa selittämään, miten useissa köyhissä ja keskituloisissa maissa elämänlaatua ja inhimillistä kehitystä mittaavat indeksit eivät kasva bruttokansantuotteen kasvaessa.

Yritys viittaa esimerkkinä Nigeriaan, jossa BKT on kasvanut vuoden 2006 jälkeen kuuden prosentin vuositahtia, mutta samaan aikaan köyhyydessä elävien ja vakituisten työsuhteiden määrä on vähentynyt. Nigeriassa rikkain kuusi prosenttia kerää 40 prosenttia tuloista.

Alueellisesti pienimmät tuloerot löytyvät Euroopasta, joissa viidenneksen kaikista kotitalouksien tuloista saavat sekä rikkain viisi prosenttia että köyhin 48 prosenttia. Yhdysvalloissa ja Kanadassa vastaavat luvut olivat neljä ja 54 prosenttia.

Gallupin tutkimus perustuu vuosina 2006-2012 toteutettuihin haastattelututkimuksiin, joissa haastateltavilta kysyttiin kotitalouden kuukausittaisia bruttotuloja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia