Uutiset Ruokaturva

Tukholmassa pohditaan ensi viikolla, miten ruokkia koko planeetta – ”Tuotamme ruokaa, joka tekee meistä sairaita ja tuhoaa planeetan”

Ruotsin valtion ja EAT-järjestön kokouksessa visioidaan tulevaisuuden ruokapolitiikkaa. Norjalaisjärjestön johtajan Alessandro Demaion mukaan nykyjärjestelmä ei toimi.
Kenialainen viljelijä kuokan kanssa
Ensi viikolla pohditaan, miten ruokkia koko planeetta terveellisesti. Kuvassa viljelijä Keniassa. (Kuva: Peter Kapuscinsk / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Nälkäisten määrä maailmassa on kääntynyt kasvuun, ja samaan aikaan noin kolmannes ruuasta tuhoutuu tai heitetään pois. Kasvavan väestön ravitseminen kuuluu ihmiskunnan suurimpiin haasteisiin ilmastonmuutoksen ja muiden uhkien alla.

”Nykyaikainen maatalous ei kykene ruokkimaan kaikkia, eikä varsinkaan hyvällä ravinnolla”, norjalaisen EAT-järjestön johtaja Alessandro Demaio sanoo. EAT ja Ruotsin valtio järjestävät Tolmassa 11.–12. kesäkuuta foorumin, joka kokoaa eri alojen asiantuntijoita visioimaan tulevaisuuden ruokapolitiikkaa.

”Missiomme EATissa on yksinkertainen mutta kunnianhimoinen: muuttaa ravitsemusjärjestelmää niin, että pystymme ruokkimaan kasvavan väestön terveellisesti elinkelpoisella planeetalla ja jättämättä ketään ilman”, Demaio selitttää.

EAT kutsuu yhteen liike-elämän, tieteen, politiikan ja kansalaisyhteiskunnan johtavia kykyjä tavoitteenaan täydentää tiedoissa olevia aukkoja, muuttaa tutkimus toiminnaksi, laajentaa ratkaisujen soveltamisalaa, lisätä tietoisuutta ja luoda sitoutumista.

Nälkä voidaan hävittää

Maapallon nykyisistä 7,6 miljardista asukkaasta nälkää näkee yli 800 miljoonaa. Väestön ennustetaan kasvavan 9 miljardiin vuonna 2050, mikä vaatii ruuantuotannon reipasta lisäystä. Samaan aikaan ilmastonmuutos uhkaa kuitenkin heikentää viljasatoja jopa 25 prosenttia.

”Lääkärinä minua huolestuttaa erityisesti se, että 800 miljoonaa näkee nälkää ja 2 miljardia kärsii ylipainosta tai liikalihavuudesta. Ravintoon liittyvät ja usein ehkäistävissä olevat sairaudet, kuten diabetes, sydäntaudit ja syövät, yleistyvät räjähdysmäisesti”, Demaio pohtii.

”Ruuan saatavuuteen ja laatuun liittyy suurta epäoikeudenmukaisuutta eri puolilla maailmaa. Hävikkiruualla pystyisi ravitsemaan nälkäiset kolmeen kertaan”, hän jatkaa.

Demaion mukaan YK:n tavoite nälän hävittämisestä vuoteen 2030 mennessä on mahdollista saavuttaa. ”Pitää helpottaa pienviljelijöiden pääsyä markkinoille, poistaa kaupan esteitä ja edistää kestävää ruuantuotantoa.”

”Se vaatii poliittista tahtoa ja sitä, että kaikki alkavat vetää yhtä köyttä”, hän tiivistää.

Ruoka suurin terveyshaaste

Demaio muistuttaa, että ruoka on suurin haaste ihmisten terveydelle ja iso tekijä ilmastonmuutoksessa. ”Tuotamme ruokaa, joka tekee meistä sairaita ja tuhoaa planeetan, ja tuemme tätä tuotantoa miljardeilla euroilla vuodessa. Seurauksista kärsivät eniten köyhät, jotka ovat niihin vähiten syypäitä.”

Köyhissä maissa ruoka tuhoutuu useimmiten pellolle tai varastoon, mikä on estettävissä tehostamalla sadonkorjuuta ja markkinoille pääsyä. Teollisuusmaissa hävikin voivat lopettaa yritykset ja kuluttajat. Jokainen hävikin välttänyt ruokakilo hyödyttää taloutta, terveyttä ja ympäristöä, Demaio sanoo.

”Työssäni kehitysmaiden syrjäseuduilla olen nähnyt, miten kasvisravinnon suosiminen on laajentanut viljelykasvien valikoimaa entistä ravitsevampaan ja ympäristöystävällisempään suuntaan.”

Demaion mukaan maatalouden tulevaisuus ei perustu vain tehostamiseen. Tarvitaan uusia kokonaisvaltaisia menetelmiä, jotka tuottavat entistä ravitsevampaa ja ilmastonmuutosta kestävämpää ruokaa.

Hän uskoo, että ratkaisuja löydetään Tukholman viidettä kertaa järjestettävässä ruokafoorumissa, kun samojen asioiden eri lohkoilla uurastavat ihmiset pääsevät vaihtamaan ajatuksia.

OIKAISU 6.6.: Nimi korjattu Dimaiosta Demaioksi.

Ruokaturva maatalousruokaterveys Suomen IPS

Lue myös

Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä

Kymmenet miljoonat ihmiset eteläisen Afrikan maissa kärsivät epävarmasta ruokaturvasta. Etelä-Sambiassa taustalla on kuivuus. Pienviljelijä Planeta Hatuleken maissisato oli kolmanneksen siitä, mitä perhe olisi tarvinnut.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Tuoreimmat