Trafigura pakenee yhä oikeutta Norsunluurannikolla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Trafigura pakenee yhä oikeutta Norsunluurannikolla

Ympäristömyrkkyjen dumppaamisesta ei ole edelleenkään jaettu tuomioita, sanovat Greenpeace ja Amnesty International.

Britannian hallituksen tulisi tuoda monikansallinen raaka-aineyhtiö Trafigura oikeuden eteen, sillä Norsunluurannikon oikeus on epäonnistunut pyrkimuksissään saada yritystä vastuuseen vuonna 2006 aiheuttamastaan ympäristörikoksesta, kertoo Amnesty Internationalin ja Greenpeacen laatima raportti.

Trafiguraa syytetään myrkyllisen teollisuusjätteen hävittämisestä Norsunluurannikon rannikkovesiin, jossa se on aiheuttanut ainakin 15 ihmisen kuoleman ja altistanut ainakin 100 000 ihmistä hengitysvaikeuksia, pahoinvointia, silmien kirvelyä ja iho-oireita aiheuttaneille myrkyille.

Raportin mukaan vastaavan kaltainen ympäristökatastrofi voi sattua uudelleenkin kehittyvissä maissa, sillä kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ei ole tiukennettu riittävästi tapauksen jälkeen.

"Myrkkyjäätteen päätyminen Abidjaniin tuo esille monia yhä edessä olevia haasteita, kuten YK:n merenkulun ja vaarallisten jätteiden sopimuksen, joka on vahvistettava kiireellisesti", sanoo UNEP:n johtaja Achim Steiner.

Trafigura kiistää syytteet, joiden mukaan se olisi vastuussa myrkyistä. Yrityksen mukaan oikeusistuimet viidessä maassa ovat tutkineet tapausta ja päätökset niistä on tehty. 

Järjestöjen mukaan Trafigura pitäisi tuoda oikeuden eteen Britanniassa, sillä yrityksen Englannin haara oli tärkeässä roolissa tapahtumiin johtaneessa päätöksenteossa. Järjestöt vaativat myös, että uhreille Norsunluurannikolla korvataan aihetetut kärsimykset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia