Uutiset

Toimittajien pidätykset huolestuttavat Iranissa

Osa on saanut syytteen esimerkiksi valheiden levittämisestä, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä tai levottomuuden luomisesta yleisön mieliin
(Kuva: anaxila / Flickr.com / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Iranin lisääntyneistä toimittajien pidätyksistä. Viime kuukausina on pidätetty ainakin kymmenen toimittajaa ja ainakin seitsemän on kutsuttu kuultavaksi, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iranissa vallitsee tällä hetkellä täydellinen nollatoleranssi viranomaisten kritisoinnille. Toimittajat ja ulkomaankirjeenvaihtajat ovat kohdanneet häirintää, pidätyksiä ja vangitsemisia työnsä vuoksi.

Osa on saanut syytteen esimerkiksi valheiden levittämisestä, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä tai levottomuuden luomisesta yleisön mieliin, järjestö kertoo.

Iranin uudeksi presidentiksi valittiin viima vuonna maltillisena pidetyn Hassan Rouhanin, mikä herätti toiveen vapauden lisääntymisestä. Maa myös vapautti mielipidevankeja viime vuonna.

Viranomaiset kuitenkin ovat vain lisänneet sortoa murskatakseen nämä toiveet, Amnesty toteaa.

Yksi viimeisimmistä pidätyksistä tapahtui, kun Washington Postin yhdysvaltalais-iranilainen kirjeenvaihtaja Jason Rezaian ja tämä vaimo Yeganeh Salehi pidätettiin heinäkuussa. Tuomioistuin on kieltäytynyt antamasta heistä lisätietoja ennen kuin tutkinta on päättynyt.

ihmisoikeudetmediatiedotusvälineetpolitiikkademokratia Iran Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.