Thaimaan tehtaat riistävät burmalaislapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Thaimaan tehtaat riistävät burmalaislapsia

Burman epävakaat olot takaavat, että rajan yli virtaa epätoivoista väkeä, jolle kelpaa mikä tahansa työ. Suosituinta työvoimaa ovat 15-17-vuotiaat burmalaistytöt, koska he eivät perusta ammattiyhdistyksiä tai aiheuta muita hankaluuksi.

Alaikäisistä burmalaistytöistä on tullut suosittua työvoimaa Thaimaan tekstiilitehtaissa, jotka alistavat heidät epäinhimillisiin työoloihin, järjestöt raportoivat.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tuoreen raportin mukaan burmalaislapsia työllistävät thaimaalaiset tehtaat rikkovat lakeja mennen tullen.

”Ne ottavat kaiken irti lapsityöläisistä, jotka ovat heikon asemansa vuoksi helposti hallittavia ja riistettäviä”, raportin toimittanut Philip Robertson sanoo.

Hänen mukaansa suosituinta työvoimaa ovat 15-17-vuotiaat burmalaistytöt, koska he eivät perusta ammattiyhdistyksiä tai aiheuta muita hankaluuksia.

Mae Sotin tehtaissa teetetään ILO:n mukaan ylipitkiä työpäiviä ja -viikkoja. Lisäksi nuoret altistuvat vaarallisille koneille ja kemikaaleille.

Burman köyhyyttä ja väkivaltaa pakoon lähteneet alistetaan Thaimaassa lapsityön pahimmille muodoille, jotka ILO:n kansainvälinen sopimus kieltää. Thaimaa ratifioi sen vuonna 2001.

”Mae Sotissa on kehitetty järjestelmä, jossa lapset työskentelevät sananmukaisesti yötä päivää viikosta toiseen paljon lain mukaista minimipalkkaa pienemmillä ansioilla aina täydelliseen uupumiseen asti”, raportti kertoo.

Selvitykseen haastateltiin 313 burmalaista 12-17-vuotiasta. Heistä 80 prosenttia raataa 11-12 tuntia päivässä. Lähes puolet ei saa lainkaan vapaapäiviä.

Liki kolmannes lapsista kertoo, että heidät on työnsaannin ehtona pakotettu asumaan tehtaassa.

Esimerkiksi Burman mon-kansaan kuuluva 14-vuotias Aye tekee raportin mukaan 12-tuntisia päiviä viikot läpeensä. Tyttö kärsii jatkuvasta päänsärystä ja selkävaivoista.

Erään lapsia ja aikuisia työllistävän tehtaan omistaja valvoo 300-päistä työväkeään henkilökohtaisesti, ja usein pistoolilla aseistautuneena. Lisäksi hän päättää mielensä mukaan, paljonko työntekijät kulloinkin saavat palkkaa, raportti kertoo.

Lapsityöläisten ahdinkoa pahentaa se, ettei heille ole tarjolla valituskanavia eikä kukaan valvo, että he saisivat lain edellyttämän minimipalkan, ILO sanoo.

Järjestön Aasian-toimiston edustaja Tim De Meyer moittii Thaimaan heikkoa viranomaisvalvontaa. Hänen mukaansa Mae Sotissa tarvittaisiin säännöllisiä tarkastuksia.

Burman epävakaat olot puolestaan takaavat sen, että rajan yli virtaa epätoivoista väkeä, jolle kelpaa mikä tahansa työ. Mae Sotiin on syntynyt reilun kymmenen vuoden aikana noin 200 tekstiilitehtaan keskittymä.

Thaimaassa oli vuonna 2004 rekisteröity 1,2 miljoonaa siirtotyöläistä, joista 70 prosenttia oli burmalaisia. Takin maakunnassa, jossa Mae Sot sijaitsee, siirtolaisia oli tuolloin yli 120 000.

”Tehtaanomistajilla on Mae Sotissa ehdoton valta. He voivat antaa potkut kenelle tahtovat, koska ihmisvirta Burmasta jatkuu”, burmalainen ay-aktiivi Tin Tin Aung sanoo.

”Tehtaiden johtajat väärentävät papereihin burmalaislasten iät vastaamaan Thaimaan lakeja ja uhkaavat lapsia rangaistuksella, jos nämä valittavat tai ovat yhteydessä kansalaisjärjestöihin”, hän jatkaa.

Siirtotyöläisten oikeuksia Thaimaassa puolustava Migrant Action Programme (MAP) yrittää kuitenkin auttaa Mae Sotin burmalaislapsia muun muassa järjestämällä heille koulutusta.

”Lain mukaan lapsityöläisillä on oikeus sosiaalipalveluihin, kuten palkalliseen koulutusvapaaseen. Samalla heille voidaan kertoa heidän oikeuksistaan ja yrittää saada riisto loppumaan”, MAP:n aktivisti Pranom Somwong sanoo.

”Haluamme auttaa hallitusta oman lakinsa täytäntöönpanossa”, hän täsmentää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia