Thaimaan majesteettilaki vei tekstiviesteistä vankilaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Thaimaan majesteettilaki vei tekstiviesteistä vankilaan

Eläkeläismies tuomittiin vankilaan 20 vuodeksi, koska hänen sanottiin lähettäneen kuningatarta loukanneita tekstiviestejä.

Thaimaassa tuomittiin marraskuussa eläkeläismies 20 vuodeksi vankeuteen neljästä tekstiviestistä, joiden sanotaan loukanneen kuningatarta, kertoo Amnesty International.

Amphon Tangnoppakua tuomittiin vankeuteen tekstiviestien lähettämisestä pääministerin avustajalle vuonna 2010. Amnestyn tietojen mukaan hän sanoo, ettei edes osaa lähettää tekstiviestejä tai tiedä, kuka vastaanottaja oli.

Majesteettilaki kieltää kaikki teot tai sanat, jotka loukkaavat, häpäisevät tai uhkaavat kuningasta, kuningatarta, kruununperillistä tai sijaishallitsijaa.

Laki ohittaa Thaimaan perustuslain ja sen perusteella on laitonta edes kertoa väitettyjen loukkausten sisältöä.

Lain käyttö on noussut huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana. Yhdessä vuoden 2007 tietokonerikoslain kanssa se on nostanut Amnestyn mukaan internetin valvonnan ja sensuurin määrää runsaasti.

Bangkok postin mukaan Thaimaan informaatio ja kommunikaatiotekonologiasta vastaava ministeri varoitti, että monarkian vastaisina pidettyjen sivujen tai viestien tykkääminen facebookissa voi olla rikollista.

Amnestyn ja Guardianin tietojen mukaan köyhä, perheellinen eläkeläismies, joka ei ole ollut poliittisesti aktiivinen. Hän sairastaa syöpää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia