Thaimaa rakensi bunkkereita Kambodzhan rajalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Thaimaa rakensi bunkkereita Kambodzhan rajalle

Thaimaan puolella lähellä Kambodzhan rajaa
sijaitsevan 600 oppilaan koulun pihalla harjoitellaan suojautumista tykkitulen varalta. Syynä ovat maiden väliset rajalevottomuudet.

Thaimaan puolella lähellä Kambodzhan rajaa sijaitsevan 600 oppilaan koulun pihalle on pystytetty 14 hiekkasäkein vahvistettua betonibunkkeria. Oppilaat harjoittelevat suojautumista niihin tykkitulen varalta.

Thaimaa on rakentanut syksyn aikana kaikkiaan 340 bunkkeria rajaseudun kyliin ja kahteen kouluun.

"Ne valmistuivat viime viikolla. Tarkoituksena on suojella oppilaita selkkauksen sattuessa", Baan Pom-Sa-Ronin suurimman koulun englanninopettaja Warunrat Chitruchiphong sanoo.

Ensimmäiset evakuointiharjoitukset ovat herättäneet oppilaiden keskuudessa vilkasta keskustelua siitä, mitä mahdollisen hyökkäyksen tullessa pitää tehdä, Supawadee Chaladyam, 17, kertoo.

"Kävimme bunkkereissa luokkatovereideni kanssa välitunnilla", hän jatkaa.

"On hyvä, että valtio rakensi bunkkerit lapsille", kommentoi Wichet Buakew, jolla on kaksi lasta koulussa.

Hänen mukaansa alueella on levotonta rajariitojen vuoksi ja jotkut ihmiset ovat joutuneet muuttamaan kylistään.

Hindutemppeli kiistan taustalla


Kiistan ytimessä on rajaseudulla sijaitseva Preah Vihearin hindutemppeli, joka rakennettiin 900-luvulla jyrkän kallion kielekkeelle. Sekä kambodzhalaiset että thaimaalaiset pitävät sitä omanaan.

Riita kärjistyi viime vuoden kesällä, kun temppeli hyväksyttiin YK:n maailmanperintöluetteloon. Samalla komitea vahvisti kansainvälisen tuomioistuimen vuonna 1962 tekemän päätöksen, jonka mukaan temppeli kuuluu Kambodzhalle.

Kumpikin maa lisäsi joukkojaan rajalla, jossa on ollut aieminkin yhteenottoja. Kolme ihmistä kuoli huhtikuussa, kun jännitys yltyi laukaustenvaihdoksi.

Marraskuun loppupuolella jännitystä oli määrä lievittää rajajoukkojen yhteisellä urheilutapahtumalla, mutta se peruutettiin thaimaalaistietojen mukaan Kambodzhan aloitteesta.

Kahden kuningaskunnan välejä on viime aikoina kiristänyt myös Thaksin Sinawatran persoona. Thaimaasta korruptiosyytteiden vuoksi maanpaossa oleva entinen pääministeri nimitettiin hiljan Kambodzhan hallituksen taloudelliseksi neuvonantajaksi.

Thaksin syrjäytettiin Thaimaan pääministerin virasta 2006 sotilasvallankaappauksella, mutta hänellä on yhä vahva kannatus varsinkin vähävaraisten keskuudessa.


Rajalla halutaan rauhaa


Thaimaan kiristynyt rajavalvonta on vienyt vankilaan kymmeniä kambodzhalaisia, joiden sanotaan ylittäneen rajan Preah Vihearin temppeliä ympäröivissä metsissä.

Kambodzhalaiset olivat tiettävästi keräämässä bambua, sieniä ja puuta, mikä on ollut aiemmin normaalia toimintaa alueella.

Thaimaan viranomaiset vakuuttavat, ettei maa havittele sotaa.

"Liikkeellä on paljon uutisia, jotka voivat pelottaa asukkaita. Haluamme varmistaa heidän turvallisuutensa, mutta emme kaipaa taistelua", alueella toimittajaryhmän kanssa vieraillut oikeusministeri Pirapan Salirathavibhaga sanoo.

Rajaseudun asukkaat kannattavat rauhaa. "Täkäläiset ovat kambodzhalaisten kanssa kuin siskoja ja veljiä. Heillä on yhteinen kieli ja kulttuuri", kyläneuvoston sihteeri Nirandon Lumthaisong vakuuttaa.

Hän ei hyväksy Thaimaan hallituksen päätöstä sulkea joitakin lähiseudun rajanylityspaikkoja.

"Se ei ole kellekään hyväksi. Hallitus on muutenkin estänyt vierailut rajan yli", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia