Terrorismi kumpuaa eriarvoisuudesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Terrorismi kumpuaa eriarvoisuudesta

Terrori-iskujen kiihtyminen Pakistanissa voimistaa hallitukseen kohdistuvaa arvostelua. Kriitikoiden mielestä Pakistanin hallitus ei näe terrorismin todellisia syitä, vaan pyrkii ratkaisemaan ongelman vain asein ja voimatoimin.

Terrori-iskujen kiihtyminen Pakistanissa voimistaa hallitukseen kohdistuvaa arvostelua. Kriitikoiden mielestä Pakistanin hallitus ei näe terrorismin todellisia syitä, vaan pyrkii ratkaisemaan ongelman vain asein ja voimatoimin.

Pakistanin ihmisoikeuskomission johtaja I.A.Rehman syyttää hallitusta suunnittelun ja mielikuvituksen puutteesta, joka ei jättänyt sille kuin yhden toimintavaihtoehdon eli aseellisen hyökkäyksen.

Rauhanaktivisti ja fysiikan tohtori Pervez Hoodbhoy moittii viranomaisia vastuuttomasta vainoharhaisuuden lietsonnasta, koska nämä syyttävät aina "ulkovaltoja" terrori-iskuista.

Taleban ja al-Qaida operoivat maan köyhimmässä osassa

Lokakuu oli Pakistanissa toistaiseksi väkialtaisin kuukausi tänä vuonna. Armeija aloitti 17. lokakuuta Etelä-Waziristanissa operaation, jota oli edeltänyt terrori-iskujen sarja.

Afganistaniin rajautuva alue toimii Talebanin ja Pakistanin al-Qaidan tukikohtana. Armeijan hyökkäys sinne on neljäs - ja suurin - vuoden 2004 jälkeen.

Etelä-Waziristan on yksi rajaseudun seitsemästä heimoalueesta, jotka ovat suoraan Pakistanin keskushallinnon alaisuudessa. Alue on Pakistanin köyhintä ja vähiten kehittynyttä.

Brysselissä toimiva International Crisis Group (ICG) arvioi lokakuussa, ettei Pakistanin armeija saa heimoalueita kuriin ilman poliittisia uudistuksia.

ICG:n mukaan huonosti suunnitellut sotilasoperaatiot ovat pahentaneet selkkauksen vaikutusta arkielämään ja väestön vieraantumista, joka taas ruokkii kapinaa.

"Valtion pitäisi torjua uskonnollisia ääriliikkeitä laajentamalla perustuslaillisia oikeuksia ja parantamalla taloudellisia toimintamahdollisuuksia", ICG:n Etelä-Aasian projektijohtaja Samina Ahmed arvioi.

"Valtion kyvyttömyys tarjota peruspalveluja voimistaa kapinaa", ICG-johtaja Robert Templer vahvistaa.

Näkemyksellä on kannatusta kansan parissa. Tekniikan opiskelija Ifrah Kazmi pitää Pakistanin ongelmien perussyynä kasvavaa eriarvoisuutta. Hoodbhoy vaatii Pakistania purkamaan kaikki liittosuhteensa uskonnollisiin ääriaineksiin.

Hän haluaa islamilaiset koulut valtion valvontaan ja vihaa lietsovan aineiston pois opetuksesta sekä "mujahideen-mediasta", johon hän lukee Talebanille myötämielisiksi tunnetut tv-toimittajat ja kolumnistit.

Raketti-isku sulki koulut

Hallitus määräsi 20. lokakuuta kaikki Pakistanin oppilaitokset suljettaviksi sen jälkeen, kun pääkaupungissa Islamabadissa toimivaan kansainväliseen islamilaiseen yliopistoon kohdistui kaksi raketti-iskua.

Pakistanin tiedustelupalvelun entinen johtaja Masoon Sharif Khattak pitää sulkupäätöstä harkitsemattomana.

Luoteisen rajamaakunnan koulut ovat pysyneet sen jälkeen kiinni, mutta Sindhin maakunnassa moni koulu avautui jo viikko kiellon jälkeen ja Punjabissa sekä Islamabadissa 2. marraskuuta.

"Ulkomainen ja kotimainen vihollinen ovat syvällä keskuudessamme kaivautuneina kaupunkeihimme ja kyliimme", Khattak muistuttaa ja arvelee, etteivät koulut ole milloinkaan turvassa.

Hänen mielestään Pakistanissa on kyse "tiedustelusodasta", jota ei voi voittaa perinteisellä sodankäynnillä.

"Masentuneiden ja ulkomaalaisvihamielisiksi peloteltujen ihmisten ei voi odottaa opiskelevan menestyksekkäästi tai olevan tuottavia", Hoodbhoy jatkaa.

"Useimmat koulut sijaitsevat tiheään asutuilla alueilla, eikä niiden turvallisuutta pystytä täysin takaamaan. Mutta sulkemisella on vaarallisia psykologisia vaikutuksia, ja juuri siihen terroristit tähtäävätkin", ihmisoikeuskomission Rehman huomauttaa.

Hän ehdottaa kokeiltaviksi koulujen turvajoukkoja, joihin otettaisiin asukkaita mukaan.

"Äitinä olen tietenkin levoton kouluihin kohdistuvien hyökkäysten vuoksi, mutta minusta me emme saa jäykistyä kauhusta niiden edessä", 10- ja 14-vuotiaden lasten äiti Yasmeen Tajammul sanoo.

Hoodbhoy ennustaa lisää iskuja, joiden tavoitteena on "tuhota Pakistanin valtion toimintakyky". Hän muistuttaa, että terroristit ajavat "todellista islamia", joka tarkoittaa islamin mukaisia rangaistuksia, naisten häätämistä kotiin ja jatkuvaa sotaa länttä vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia