Teollisuusmaat ulkoistavat päästönsä kehitysmaihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Teollisuusmaat ulkoistavat päästönsä kehitysmaihin

Teollisuusmaiden kehitysmaihin siirtämät päästöt ovat nelinkertaistuneet 1990-luvulta lähtien.

Teollisuusmaat ovat ulkoistaneet päästöjään nouseville talouksille, erityisesti Kiinalle, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Ulkoistetut päästöt ovat moninkertaiset verrattuna teollisuusmaiden 1990-luvun alusta lähtien tekemiin leikkauksiin.

PNAS-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan teollisuusmaiden päästöt ovat tasaantuneet ja laskeneet Kioton sopimuksen aikana. Samaan aikaan kehittyvien talouksien päästöt ovat kuitenkin kaksinkertaistuneet ja teollisuusmaiden kehitysmaihin siirtämät päästöt nelinkertaistuneet.

Ongelmana on päästöjen laskentatapa: päästöt lasketaan sen mukaan, missä maassa päästöt syntyvät sen sijaan, että tarkasteltaisiin, missä tuotetut tavarat kulutetaan. Tutkimuksen mukaan teollisuusmaat ovat vähentäneet yhteenlaskettuja päästöjään kahdella prosentilla vuosien 1990 ja 2008 välissä, mutta jos kulutus otetaan huomioon, leikkaukset muuttuvatkin seitsemän prosentin kasvuksi.

Tutkijoiden mukaan kansainvälisen kaupan aiheuttamia päästöjä pitäisi seurata aiempaa tarkemmin. Maailmanlaajuiset päästöt on saatava laskemaan, jotta ilmastonmuutoksen vaaroja voidaan vähentää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia