Tekstiilitehtaan tytöstä ay-vaikuttajaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tekstiilitehtaan tytöstä ay-vaikuttajaksi

"Filippiineillä olisi käyttöä ay-liikkeen yhteistyölle", Teresita nauraa

Teresita Borgoños on ilmiselvästi hämmentynyt. Savukkeita palaa ketjussa. Haluan kuulla hänen tarinansa tekstiilitehtaan tytöstä ay-johtajaksi ja naisverkoston vaikuttajaksi. Teresita tai filippiiniläisittäin Tes miettii ja katsoo kiinteästi silmiin.

- Tehtaassa ei tullut edes mieleen mitä kansainvälinen ay-liike tarkoittaa. Vierailtuani Genevessä ILO:n kokouksessa ja Pohjoismaissa, olen alkanut ymmärtää mitä ay-liikkeen yhteistyö merkitsee. Sille olisi käyttöä Filippiineillä. Tes nauraa sanojensa päälle.

Tesin tarina eroaa keskivertosuomalaisen ay-aktiivin elämästä. Seitsemäntoistavuotiaana synnytetty tytär oli jätettävä kotikylään vanhempien hoitoon. Kellonympärityöskentely kookostehtaassa ei ollut tarkoitettu yksinhuoltajaäideille.

- Tyttäreni, hänen miehensä ja kaksi pientä lasta asuvat luonani. Nyt minulla on perhe, johon minulla ei ollut varaa nuorempana. Tes sanoo.

Tesin elämä kertoo kehitysmaan arjesta globalisoituvassa maailmassa. Kotikylän kookostehtaasta hän siirtyi työskentelemään Pioneer Texturizing Corporationin tekstiilitehtaaseen Manilan lähistölle.

- Emme koskaan tienneet, ketkä yhtiön todellisia omistajia olivat. Ompelimme t-paitoja, poolopuseroita ja aluspaitoja. Koot olivat isoja, koska ne menivät amerikkalaisille ja eurooppalaisille. Raaka-aineet tulivat Yhdysvalloista. Tehdasta johti Manner-Kiinasta muuttanut mies.

Tekstiilitehtaan työntekijöiden elämä oli ja on edelleen työtä kellon ympäri. Palkka maksetaan tuloksen mukaan. Nuoremmat työntekijät ovat tehokkaampia ja vanhempia, neljänkymmenen molemmin puolin, rohkaistaan tai pakotetaan vapaaehtoiseen irtisanoutumiseen lupaamalla erilliskorvaus.

KARU ARKI

Tekstiilitehtaitten työntekijöistä noin 80 prosenttia on naisia. Asuminen on usein järjestetty tehtaan lähistöllä tilapäismajoituksessa, jossa saman sängyn jakavat useimmiten kaksi henkilöä. Toisen ollessa töissä toinen voi nukkua. Arkipäiväisiä työehtoja ovat päivän aikana kolmeen rajoitetut wc-käynnit ja kuukautisvuodon todentaminen nenäliinalla, koska raskauden takia joutuu pois töistä. Seksuaalinen häirintä ja ns. viiden kuukauden rakkaussuhteet saattavat kuulua silloin tällöin asiaan. Sairausajalla pätee sääntö Ei tulosta, ei palkkaa. Kun tilausten dead linet painavat päälle, työntekijöiltä edellytetään ylitöitä ilman erilliskorvauksia.

- Kun ylitöistä ilmoitettiin, tehtaan portit suljettiin ja nukuimme ylityöjaksojen aikana hetken kankaiden leikkauspöydillä. Tes kertoo kokemuksistaan.

Palkka ei olisi riittänyt lapsen ylläpitämiseen, mutta Tes lähetti siitä puolet vanhemmilleen hoitokuluihin. Tesin mukaan olosuhteet eivät ole juurikaan muuttuneet, ehkä monessakin suhteessa heikentyneet. Tekstiilitehdas, joka valmistaa vaikkapa sellaisia merkkituotteita kuten Old Navy, Tommy Hilfiger tai Osh Kosh, maksaa työntekijälle noin 20 senttiä housuparilta. Yhdysvalloissa kuluttaja voi maksaa tuotteesta 58 dollaria.

Tehtaat myös käyttävät alihankkijoita saadakseen tuotteet vielä halvemmalla. Työvoiman vuokraus on tullut yhä suositummaksi. Vuokraus piilotetaan erilaisten käsitteiden alle. Työntekijät voidaan luokitella esimerkiksi koulutettavaksi, avustajaksi, tilapäiseksi tai kausittaiseksi. Työvoimaa vuokrataan suoraan ja toimistojen tai osuuskuntien kautta.

Työvoiman vuokraus on ongelmallinen ay-liikkeelle. Vuokraus johtaa helposti kilpailuun vakituisen ja vuokratyövoiman välillä. Työehtosopimusten neuvotteleminen ja lakkoaseen käyttäminen ovat hankalampia. Lakon aikana sattuu konflikteja ryhmien välillä.

AMMATTILIITTOON

Tes liittyi ammattiliittoon, kun hänet vakinaistettiin puolen vuoden jälkeen. Liittyminen oli hänelle itsestäänselvyys. Isä oli ollut kookostehtaalla ay-toimitsija ja äiti ay-aktiivi. Kotona oli aina puhuttu ay-asioista. Äitiyslomalle jäävä ammattiliiton puheenjohtaja tunnisti Tesin kiinnostuksen ja laittoi hänet koulutukseen. Vuoden päästä Tes nousi liiton puheenjohtajaksi.

Vaikka Pioneer Texturizing Corp. hyväksyikin työehtosopimusneuvottelut ja työntekijät olivat yhdeksänkymmenprosenttisesti järjestäytyneitä, ay-aktiivien työ ei ollut helppoa. Työnantaja pelotteli Tesiä ja tarjosi erilliskorvausta, jos tämä suostuisi eroamaan. Erään lakon aikana työtoverit piilottivat Tesin, kun työnantaja ilmestyi työpaikalle aseen kanssa kyselemään tämän perään. Tesiä ei löytynyt ja työnantaja tyytyi ammuskelemaan kattoon.

Kahdeksan vuoden puheenjohtajuuden jälkeen Tes erosi tehtävästä, kun neuvotteluyhteyttä ei enää ollut. Tekstiiliteollisuudella oli alkanut mennä entistä huonommin ja sitä kutsuttiinkin maassa auringonlaskun teollisuudesta. Parin vuoden päästä tehdas lakkautettiin ja suomalaisyrityksillekin tutun Kiina-ilmiön seurauksena tehtaan toiminta siirtyi Manner-Kiinaan, jossa työvoimakustannukset ovat halvemmat eikä riesana ole ay-aktiiveja.

Tekstiilitehtaasta Tes siirtyi ay-liikkeen liepeillä toimivan MAKALAYA-naisverkoston johtoon ja on edelleen mukana ay-liikkeen työssä. Verkosto antaa lainopillista neuvontaa naisille, kouluttaa ja aktivoi heitä ay-liikkeessä sekä vaikuttaa yhteiskunnassa lainsäädäntökysymyksissä.

Vaikuttamiseen työelämässä tarvitaan laajempaa yhteistyötä ja halukkaita kumppaneita. Filippiineillä on yrityskohtaiset ammattiliitot. Esimerkiksi Coca Cola -liittoja on pilvin pimein. Viime aikoina onkin lähtenyt liikkeelle yrityskohtaisten ammattiliittojen yhteistyöhankkeita. Suomalainen ay-liike on mm. tukenut autoalan yritysten työntekijöitä. Mukaan on vähitellen saatu kansainvälinen metallityöväenliitto IMF.

- Kansainvälistä yhteyttä helpottaa, jos tietää omistajat. Tes muistuttaa kasvottomista työnantajista. Olisi tärkeää, kun voisi neuvotella eurooppalaisten ay-aktiivien kanssa ja painostaa holtitonta työnantajaa yhdessä.

Tesin kuten muiden filippiiniläispalkansaajien toiveet eivät kuulosta kohtuuttomilta. Kunnollinen työ ja kunnon palkka, jolla saisi lapsille koulutuksen ja terveydenhoidon. Maan taloudellinen tilanne näyttää kuitenkin huonolta. Työttömyys kasvaa ja hallitukset ovat epävakaita. Turhautuminen tulee aina silloin tällöin mieleen.

- Mutta sekään ei estä toimimasta. Lopettaminen ei tule edes mieleen. Tes toteaa rauhallisesti.

Julkaisija: Ydin

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia