Uutiset

Tanska jättää CIA:n vankilentojen tutkimisen puolitiehen

Ministeriön päätös rajoittaa CIA:n vankilentojen tutkinta koko Tanskan sijasta vain Grönlantiin närkästyttää kansalaisjärjestöjä.
(Kuva: Miren Berasategi / cc 2.0)

Tanskan ulkoministeri ilmoitti viime viikolla, että CIA:n vankilentoja vuodesta 2001 tarkasteleva tutkinta rajoitetaan koko Tanskan sijasta vain Grönlantiin kohdistuneisiin lentoihin.

Amnesty Internationalin terrorismin vastaisten toimien ja ihmisoikeuksien asiantuntijan Julia Hallin mukaan tutkinta ei ole tarpeeksi laaja.

"Eurooppaan kohdistuneista vankilennoista on saatu uutta tietoa vuoden 2008 jälkeen esimerkiksi Puolassa, Liettuassa ja Suomessa. Uuden tutkimuksen pitäisi kattaa koko Tanska ja tutkia myös tietoja, joita ei ole tuotu julkisuuteen aikaisemmin", Hall toteaa.

Amnesty vaatii Tanskaa tekemään riippumattoman, kattavan ja tehokkaan tutkimuksen maansa roolista Yhdysvaltojen vankilennoissa, eikä vain selostaa vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen tuloksia. Tutkijat eivät uudessa tutkimuksessa esimerkiksi saa hankkia todistajanlausuntoja eivätkä vaatia uusia tietoja lentoja koskien.

Useat raportit osoittavat, että Grönlanti on ollut tärkeässä roolissa CIA:n vankilennoissa. Joidenkin tietojen mukaan vankilennot ovat voineet pysähtyä Kööpenhaminassa ja muillakin Tanskan alueilla.

Tanska on EU:n puheenjohtajamaa ensi vuonna. Tanskan ulkoministeri Villy Soevndal on todennut, että laajemmat tutkimukset tulisivat maalle liian kalliiksi.

Amnesty aikoo jatkaa hallituksen painostamista vankilentojen tutkimiseksi, kunnes maan rooli CIA:n terrorismin vastaisessa operaatioissa selviää.

Suomenkaan tiedot eivät ole riittävät

Amnesty International vaatii myös Suomea tutkimaan lisää maassa pysähtyneitä epäiltyjä vankilentoja. Edellisviikolla julkaistut tiedot ovat Amnestyn mukaan edelleen puutteellisia. Lennoista on myös ristiriitaisia tietoja.

Amnesty kertoo tutkineensa uudet lentotiedot tarkkaan ja löytäneensä viitteitä Suomen osallisuudesta vankilentoihin useamman kuin yhden lennon suhteen. Myös yhteyksiä Liettuaan, jossa Yhdysvalloilla epäillään olleen laittomia vankiloita, on löytynyt.

CIA:n vankilennot ihmisoikeudet Tanska

Lue myös

Amnesty: Euroopan myönnettävä osuutensa CIA:n kidutusohjelmassa

Ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä, järjestö kritisoi.

Miksi CIA:n vankilennoista on edelleen puhuttava?

Vankilentojen selvitys jäi Suomessa puolitiehen, eikä se ollut vahinko, selviää asiaa penkoneen Ilari Kailan artikkelista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa