Tansanian pörssin vaihto pieni, suunnitelmat suuria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tansanian pörssin vaihto pieni, suunnitelmat suuria

Tansanian pikkuinen osakepörssi joutuu yhä vakuuttelemaan yrittäjille, että se on oiva väline pääoman kasvattamiseen.

Huhtikuussa kymmenen vuotta täyttävä Tansanian pikkuinen osakepörssi joutuu yhä vakuuttelemaan yrittäjille, että se on oiva väline pääoman kasvattamiseen. "Ongelma on siinä, että harvat ymmärtävät, miten pörssi toimii. Se ottaa aikaa", Dar es Salaamin pörssin (DSE) johtaja Jonathan Njau selittää.

"Jopa New Yorkin pörssi oli alussa pieni, ja sen kehittyminen vei vuosia", hän muistuttaa.

DSE:n palveluksessa on kuusi meklaria, ja sinne on listautunut seitsemän kotimaista yritystä. Kolme muuta on valinnut vilkkaammin toimivan pörssin naapurimaan Kenian pääkaupungissa.

DSE:ssä kauppaa käydään arkisin aamukymmenestä puoleen päivään, ellei päivä ole poikkeuksellisen hiljainen.

Kauppoja tekevät pääasiassa kotimaiset eläkerahastot, pankit ja vakuutusyhtiöt. Vaihto on keskimäärin 60 miljoonaa Tansania shillinkiä (noin 35 000 euroa) päivässä.

Kesäkuun 2006 lopussa päättyneen tilivuoden vaihto oli pörssin raportin mukaan 8,8 miljoonaa euroa.

Njaun mukaan tuleva kasvu riippuu siitä, saadaanko yritykset uskomaan, että ne voivat pörssissä kasvattaa pääomaansa halvemmalla kuin ottamalla lainaa, jonka korko voi nousta 15 prosenttiin.

"Pyrimme nostamaan listautuneiden yritysten luvun vähintään 25:een vuoteen 2010 mennessä", hän sanoo. Tähtäimessä ovat varsinkin kaivosala, agrobisnes, tehdasteollisuus, matkailu sekä kalankasvatus.

Hänen mukaansa yritysten listautumista jarruttaa niiden haluttomuus avata tilikirjojaan ja antaa pörssiyhtiöiltä vaadittuja tarkkoja raportteja.

Tansanian nykyisten lepsujen lakien vuoksi yritysten on helppo kiertää veroja ja kikkailla kirjanpidon kanssa, hän jatkaa.

Yritysten laillisuuden ja kirjanpidon saattaminen pörssikuntoon tulee monille liian kalliiksi, lisää Leedsin yliopiston kirjanpidon asiantuntija David Hiller, joka toimi rahoitusalan neuvonantajana Tansaniassa.

Hänen mukaansa Tansanian osakemarkkinoita ei voi vielä pitää aktiivisina, koska pääomista on pulaa, eikä rahoitusta heru riittävästi kansainvälisiltä luottolaitoksiltakaan.

Erään pörssiyhtiön osakekauppaa hoitava meklari Lwanyantika Masha muistuttaa, että valtaosa tansanialaisista on liian köyhiä osallistuakseen rahoitusmarkkinoiden toimintaan.

Maan 38-miljoonaisesta väestöstä 90 prosenttia elää YK:n mukaan alle 1,4 eurolla päivässä. Tansanian oman köyhyysrajan alle jää 36 prosenttia asukkaista.

Joillakin tuntuu kuitenkin olevan rahaa. Kun Tansanian valtio myi viime vuonna 13,7 miljoonan euron arvosta Twinga Cement -yhtiön osakkeita, kysyntä ylitti kuukaudessa tarjonnan nelinkertaisesti, Njau kertoo.

"Sijoitusmahdollisuuksia etsivää rahaa on runsaasti, mutta sopivia hankkeita ei ole tarjolla", hän jatkaa.

DSE on ryhtynyt antamaan pienille ja keskisuurille yrittäjille koulutusta pörssin tarjoamista mahdollisuuksista. Toisaalta lobataan maan hallitusta, jotta se uudistaisi pörssikauppaa koskevat lait, joista osaa juontuu sosialismin ajalta.

Ainakin yksi Tansaniassa toimiva kansainvälinen kaivosyhtiö, Tanzanite One, on ilmoittanut aikovansa listautua DSE:hen tänä vuonna.

Itäisen Afrikan osakemarkkinoilla on tekeillä muutakin. Ruanda aikoo avata pörssin vuoden ensi neljänneksellä, kun taas Kenia, Uganda ja Tansania neuvottelevat omiensa yhdistämisestä Itä-Afrikan pörssiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia