Talouskriisi leikkasi sotilasmenoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talouskriisi leikkasi sotilasmenoja

Vuosia kestänyt maailman sotilasmenojen kasvu näyttää taittuneen, kertoo rauhantutkimusinstituutti SIPRI.

Maailman sotilasmenot kasvoivat viime vuonna noin 0,3 prosenttia, kertoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRI. Instituutin vuosittain julkaisemien tilastojen mukaan sotilasmenot olivat vuonna 2011 yhteensä noin 1,74 biljoonaa dollaria, lähes saman verran kuin vuonna 2010.

Maailman sotilasmenot ovat kasvaneet vuodesta 1998 lähtien, mutta nyt kasvu näyttää taittuneen. Taustalla ovat SIPRIn mukaan globaalin talouskriisin vaikutukset, jotka ovat saaneet maailman suurimmatkin sotilasmahdit leikkaamaan budjettejaan.

Eniten sotilasmenoja on edelleen Yhdysvalloilla, jonka menot kuitenkin putosivat 1,2 prosentilla viime vuonna. Myös Länsi-Euroopan sotilasmahdit Ranska, Saksa ja Iso-Britannia ovat alkaneet leikata budjettejaan.

Päinvastainen trendi on maailman toiseksi ja kolmanneksi eniten sotilasmenoihin käyttävillä Venäjällä ja Kiinalla, joiden menot lisääntyivät viime vuonna. Venäjän sotilasmenot kasvoivat yli 9 prosentilla.

Suomi kasvatti sotilasmenojaan noin 11 prosentilla vuonna 2011. Yhteensä Suomen sotilasmenot olivat vajaat 2,9 miljardia euroa. SIPRIn mukaan vuosina 2008–2011 Suomi olikin Euroopan 7:nneksi suurin sotilasmenojen kasvattaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia