Talouskriisi kärjistää aids-ongelmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talouskriisi kärjistää aids-ongelmaa

Maailman talouskriisi on ajanut sekä
kehitysavun antajat että Afrikan valtiot leikkaamaan
terveysbudjettejaan. Pahimmin kärsivät heikoimmat, kuten köyhät
aids-potilaat.

Maailman talouskriisi on ajanut sekä kehitysavun antajat että Afrikan valtiot leikkaamaan terveysbudjettejaan. Pahimmin kärsivät heikoimmat, kuten köyhät aids-potilaat.

"On varmistettava, ettei afrikkalaisista tule maailman finanssikriisin hiljaisia uhreja. Edellytämme, että terveys asetetaan aseiden, urheilun ja tuhlailevan politiikan edelle", vaatii Paula Akugizibwe Namibiassa toimivasta Eteläisen Afrikan aids- ja oikeusliitosta (Arasa).

Ohjelmia leikataan

Tansania ilmoitti ensimmäisenä Saharan eteläpuolisista valtioista leikkaavansa aidsin ehkäisyyn ja hoitoon varattuja määrärahojaan 25 prosenttia.

Etelä-Afrikan hallitus on viestinyt, että varsinkin kaivosalan yksityiset suuryhtiöt aikovat supistaa hivin torjuntaan tarkoitettuja ohjelmiaan.

Botswanan presidentin tiedottaja kertoi, että valtio ei pysty laajentamaan aids-lääkitystä saavien joukkoa vuoden 2016 jälkeen.

Akugizibwen mielestä pelottavinta on se, että valtiot supistavat nyt ennestäänkin riittämättömiä aids-ohjelmiaan.

Samaan aikaan maailmanlaajuinen aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastainen rahasto kertoo, että siltä puuttuu vuoden 2010 rahoituksesta melkein kolme miljardia euroa.

Eteläisen Afrikan terveyssektorilla toimivat kansalaisjärjestöt yhdistävät voimiaan turvatakseen alan rahoituksen. Ne vaativat valtioita ja avunantajia pitämään kiinni sitoumuksistaan.

"Olemme nähneet viime kuukausina, kuinka biljoonia dollareita on käytetty talouden elvytystukiin. Mitätön osa siitä olisi taannut laadukkaan ja kestävän terveydenhoidon miljoonille ihmisille", Nonkosi Khumalo South Africa Treatment Action Campaign -järjestöstä (TAC) sanoo.

 

Hoidon puute käy kalliiksi

Tohtori Bactrin Killingo kenialaisesta hiv-tukirahastosta katsoo, että alan rahoitus tulisi ehdottomasti turvata, varsinkin, kun kalliin toisen asteen lääkityksen tarve on kasvussa.

"Muuten olemme pian samassa tilanteessa kuin 1990-luvulla, jolloin miljoonia henkiä menetettiin turhaan, koska ihmisillä ei ollut varaa tarvitsemaansa lääkityksen", Killingo muistuttaa.

Maailmanpankin tuore raportti varoittaa taloustaantumaan liittyvästä humanitaarisen kriisin uhasta.

Botswanan ja Etelä-Afrikan kaltaisia poikkeuksia lukuun ottamatta Afrikan mailla on hyvin rajoitetut mahdollisuudet puskuroida kansainvälisen avun vähenemisen vaikutusta, pankki arvioi.

Saharan eteläpuolinen Afrikka käyttää vain prosentin maailman terveysmenoista, ja siellä on kaksi prosenttia alan työvoimasta. Koko maailman uusista hiv-tartunnoista ja aids-kuolemista alueen osuus oli 32 prosenttia vuonna 2007.

TAC laskee, että vain kolmannes afrikkalaisista aids-yhdistelmälääkkeen tarvitsijoista saa lääkityksen. Maailmanpankin mukaan 70 prosenttia heistä uhkaa menettää lääkkeensä talouskriisin takia vuoden sisällä.

Hoidon puute vain kasvattaa tulevia kuluja, kun sekä hivin että tuberkuloosin tartunnat lisääntyvät, ja kumpikin vaatii yhä kehittyneempiä lääkkeitä, pankki varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia