Talouskriisi hiipii it-keskuksiin Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talouskriisi hiipii it-keskuksiin Intiassa

Aiemmin ihmiset muualla maailmassa saattoivat
menettää työnsä, koska se ulkoistettiin Intian Bangaloreen, mutta nyt
potkuja satelee jo sielläkin. Vähintään 50 000 työpaikan ennustetaan
katoavan tämän vuoden ensipuoliskolla.

Aiemmin ihmiset muualla maailmassa saattoivat menettää työnsä, koska se ulkoistettiin Intian Bangaloreen, mutta nyt potkuja satelee jo sielläkin. Vähintään 50 000 työpaikan ennustetaan katoavan tämän vuoden ensipuoliskolla.

Intian it-pohjaisten palvelualojen ammattiliiton Unitesin arvio perustuu maailmanlaajuinen taloustaantumaan.

Yhdysvaltain ja Euroopan talouden hidastuminen alkoi tuntua Bangaloressa jo syksyllä. Syys-joulukuussa katosi noin 10 000 työpaikkaa. Lisäksi monien alempien toimihenkilöiden palkkoja on leikattu 25-75 prosenttia.

Unitesin mukaan jotkut liiton jäsenet ovat huomanneet saaneensa potkut, kun avainkortti on äkkiä lakannut toimimasta. Toisille on annettu kaksi tuntia aikaa kerätä tavaransa.

Intia hyötynyt ulkoistamisista

Yhdysvaltalaiset yritysjätit, kuten General Electric ja American Express, näyttivät mallia toimistotyöprosessien siirtämisessä Intiaan 1990-luvun puolivälissä. Monet muut suuryritykset pankeista lentoyhtiöihin seurasivat perässä.

Vuonna 2007 ulkoistetut toiminnot työllistivät Bangaloressa puolisen miljoonaa henkeä, mutta nyt jo kolminkertaisen määrän.

Yhdysvaltain ja Euroopan työvoimapula, Intiassa yleinen englannintaito, halvat ja luotettavat puhelinyhteydet, alhainen kustannustaso sekä valtion tarjoamat verohelpotukset vauhdittivat liiketoiminnan ulkoistamista Intiaan.

Maan it-pohjainen palvelusektori on kasvanut 30 prosentin vauhtia viime vuosina.

Vuonna 2005 perustettu Unites-ammattiliitto kuuluu Sveitsissä päämajaansa pitävään Union Network International -keskusjärjestöön (UNI), joka edustaa yli 15:tä miljoonaa jäsentä noin 140 maasta.

Unitesiin on liittynyt 18 000 henkeä viidestä intialaisesta suurkaupungista. Jäsenistä puolet työskentelee Bangaloressa.

Intiaan ulkoistettujen työpaikkojen haltijoista on puolet naisia, ja it-tehtävissä heidän osuutensa on 28 prosenttia.

Irtisanotuille ei korvauksia

Unitesin pääsihteeri Karthik Shekhar kertoo, että ennusteeseen 50 000 työpaikan menetyksestä kevään aikana päädyttiin, koska ei tiedetä, miten Yhdysvaltain uusi presidentti suhtautuu ulkoistamiseen. Lisäksi Britannian valtion pankkitukien ehtona voi olla kotimaisten työpaikkojen säilyminen.

"Pyydämme yritysten ylintä johtoa suostumaan ensin palkanalennuksiin kustannusten kattamiseksi", Shekhar sanoo.

Hän syyttää Intian lepsuja lakeja ja "hallituksen ulkomaisille yhtiöille levittämää punaista mattoa" siitä, että väkeä voidaan panna pihalle ilman asianmukaisia korvauksia ja neuvotteluja.

Intiassa ei ole lakeja it-työntekijöiden irtisanomiskorvauksista. Neuvotteluista työntekijöiden kanssa kieltäytyvät Shekharin mukaan sellaisetkin yritykset, jotka toimivat muualla maailmassa sääntöjen mukaan.

Alan työnantajayhdistys Nasscom kiistää Unitesin ennusteen työpaikkojen katoamisesta ja vakuuttaa, että väkeä pestataan jatkossakin enemmän kuin irtisanotaan.

Intialaisen Wipro-yhtymän pääjohtaja Puneet Kumar uskoo talouskriisin jopa hyödyttävän Intiaa.

"Kustannusten leikkaaminen (länsimaissa) johtaa vääjäämättä siihen, että yhä lisää työpaikkoja ulkoistetaan Bangaloren kaltaisiin kilpailukykyisiin paikkoihin", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia