Talousahdinko ajoi Zimbabwen koulut puille paljaille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talousahdinko ajoi Zimbabwen koulut puille paljaille

Zimbabwen koulut olivat lokakuussa liki mahdottoman tehtävän edessä: piti laatia budjetti ensi vuodelle. Kun tämän vuoden inflaatioennuste on 252 prosenttia, pitävän menoarvion rakentaminen kuristavan köyhyyden oloissa ei ole helppoa. Koulujen ahdinko on yleistä kautta maan, mutta ankarimmin se koetaan maaseudulla ja sisäoppilaitoksissa.

Zimbabwen opetusministeriö oli ilmoittanut kouluille, että lisämenoarvioita on turha esittää ensi vuoden aikana, joten budjetin tulee kattaa koko vuoden menot. Kaikkien tavaroiden ja palvelujen hinnat kuitenkin jatkavat nousuaan.

Koulut kamppailevat parhaillaan selvitäkseen kuluvan vuoden kuluistaan. Esimerkiksi Bulawayon kaupungissa toimiva Milton Junior -koulu jätti neljä kuukautta sitten anomuksen lisärahoituksesta. Se hylättiin, ja oppilaitoksen talous on yli 2 300 euroa miinuksella.

"Valtiolta ei heru rahaa edes puhelin- tai sähkölaskuihin", rehtori Patrick Nyoni sanoo.

Hänen mukaansa koululla ei ole varaa tukkeutuneiden viemäreiden avaamiseen tai urheilukentän kunnossapitoon. Mikä pahinta, rahat eivät riitä edes oppikirjojen hankkimiseen 1 044 oppilaalle.

Milton Juniorin ensi vuoden budjettiesitys vaatii lukukausimaksujen nostamista 70 euroon, missä on 2 000 prosentin korotus aiempaan. Se ei ilahduta vanhempia, kun työttömyysaste on yli 70 prosenttia ja harva työllinen ansaitsee yli 80 euroa kuussa.

YK:n tilastojen mukaan 36 prosenttia Zimbabwen vajaasta 13 miljoonasta asukkaasta elää alle dollarilla (0,78 eurosentillä) päivässä.

Koulujen ahdinko on yleistä kautta maan, mutta ankarimmin se koetaan maaseudulla ja sisäoppilaitoksissa.

Jotta sisäoppilaitosten taso pysyisi edes hyväksyttävässä minimissä ja ihmisillä olisi varaa lähettää lapsensa niihin, laitosten on palattava vanhaan käytäntöön, jossa ne kasvattivat itse ruokansa, Isiah Dube sanoo. Hän johtaa kahta presbyteerikirkon alaista lukiotasoista sisäoppilaitosta.

"Meillä ei ole ikinä varaa pyörittää näitä kouluja, jos joudumme ostamaan kaiken ulkopuolelta. Yksistään naudanlihan hinta on noussut nelinkertaiseksi kolmen viime kuukauden aikana", hän selittää.

Valtio ei aiemmin juurikaan puuttunut yksityisten oppilaitosten toimintaan, mutta tilanne muuttui kesällä.

Yli 50 yksityistä eliittikoulua suljettiin, koska ne olivat nostaneet lukukausimaksujaan yli kymmenen prosenttia ilman valtion lupaa. Koulut vetosivat inflaatioon, joka tuolloin laukaksi yli 400 prosentissa, mutta se ei auttanut.

Opetusministeri Aeneas Chigwedere syytti kouluja - joista monet ovat valkoisen vähemmistön suosiossa - rasistisesta hinnoittelusta, joka tähtäsi mustien poissulkemiseen. Hallitus lähetti aseistetut poliisit koulujen porteille estämään oppilaiden ja opettajien sisäänpääsyn.

Zimbabwen kehitystutkimuksen laitoksessa työskentelevä Brian Raftopoulos epäilee kuitenkin hallituksen motiiviksi muuta kuin rasismin vastustusta.

Hän muistuttaa, että hallitsevan Zanu-PF-puolueen johtajien lapset käyvät samoja yksityiskouluja, joten niiden ei haluttu nostavan maksujaan.

Maan kalleimpien yksityiskoulujen maksuja korotettiin jo tammikuussa 70 prosenttia. Kolmen kuukauden mittaisesta lukukaudesta veloitettiin sen jälkeen yli 1 400 euroa.

Zimbabwen korkein oikeus siunasi koulujen keväisen hinnankorotusyrityksen, mutta hallitus painosti ne kuitenkin pidättymään korotuksista tai pitämään ovensa kiinni.

Joku koulu yritti kiertää kiellon pyytämällä vanhemmilta ylimääräisiä lahjoituksia, mutta hallitus julisti senkin laittomaksi.

Vuonna 1980 itsenäistynyt Zimbabwe sai alkuvuosinaan kiitosta mustan enemmistön koulutusmahdollisuuksien parantamisesta.

Ilmaisen ja pakollisen peruskoulun piiriin saatiin 1990-luvun alkuun mennessä miltei kaikki lapset. Vuoteen 2000 mennessä 15-24-vuotiaista osasi lukea 98 prosenttia.

Ilo jäi lyhyeksi. Poliittiset ja taloudelliset vaikeudet sekä aids saivat aikaan sen, että vuonna 2000 peruskoulun kävi loppuun enää 75 prosenttia, kun osuus vuonna 1990 oli 83 prosenttia.

Opettajia muuttaa joukoittain pois Zimbabwesta, sillä ammattikunnan palkat ovat niin pienet, ettei niistä edes peritä veroa.

"Tällaisesta ei ole muualla maailmassa kuultukaan. Opettajat kuuluvat samaan pakkaluokkaan puutarhureiden, kotiapulaisten ja puunhakkaajien kanssa", opettajien ammattiliiton pääsihteeri Raymond Majongwe sanoo.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia