Taleban terästää pommejaan myrkyillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taleban terästää pommejaan myrkyillä

Pakistanin Talebanin pommien uhrit saavat entistä enemmän komplikaatioita ja pysyviä vammoja magnesiumilla, kaliumilla sekä natriumilla vahvistetuista pommeista.

Islamistinen Taleban-järjestö on ryhtynyt terästämään pommejaan myrkyllisillä kemikaaleilla saadakseen aikaan suurempaa tuhoa Pohjois-Pakistanissa.

"Tarkoitus on tuottaa mahdollisimman vaikeita vammoja pommi-iskuista henkiin jääneille", Peshawarin Lady Reading -sairaalan kirurgi Muhammad Tahzeebullah sanoo.

Hän kertoo havainneensa parina viime vuonna, että potilaille ilmaantuu yhä enemmän komplikaatioita ja pysyviä vammoja.

Pakistanin armeijan pomminpurkuyksikön upseeri Khalid Khan arvioi, että iskuissa haavoittuneista jää henkiin enää joka kymmenes, ja hekin kärsivät vammoista lopun ikäänsä.

Taleban on valmistanut pommintekijän ohjekirjan, jota käytetään sen koulutusleireissä Pakistanin heimoalueilla, Khan kertoo.

Pashtun, urdun, farsin ja arabian kielellä painettu manuaali listaa muun muassa pommitehtaan perustamistarvikkeet.

Raaka-aineet saa helposti

Pommien raaka-aineita, kuten magnesiumia, kaliumia sekä natriumia, on helposti saatavilla, ja talebanit ovat oppineet sekoittamaan niitä sopivasti, Khan sanoo.

Taleban siirtyi Pakistaniin vuonna 2001 Yhdysvaltojen hyökättyä Afganistaniin. Pakistan laskee menettäneensä sen jälkeen itsemurhaiskuissa ja muissa pommituksissa 35 000 henkeä, joista 5 000 sotilaita.

Alkuvuosina Taleban iski sotilaskohteisiin, mutta myös toreille, musiikkikauppoihin ja internetkahviloihin. Viime vuosina se on kasvattanut uhrien määrää iskuilla moskeijoihin ja hautajaisiin.

Yhdysvallat jäädytti viime vuonna yli 500 miljoonan euron avun Pakistanille painostaakseen sitä yhteistyöhön kotitekoisten pommien torjunnassa. Ne ovat sissien tehokkain ase myös iskuissa Afganistanissa toimivia ulkomaisia joukkoja vastaan.

Hoitoon liian myöhään

Elokuussa itsemurhaiskussa haavoittunut Omar Ali, 15, kamppailee hengestään.

"Vammat näyttivät aluksi normaaleilta, mutta räjähteisiin sekoitetut kemikaalit ovat aiheuttaneet verenmyrkytyksen, joka on viemässä pojan hengen", tohtori Jamil Anwar Hayatabadin sairaalasta sanoo.

Hänen mukaansa vakavilta seurauksilta voidaan välttyä vain, jos potilas saadaan välittömästi sairaalaan ja kaikki haavat onnistutaan puhdistamaan perin pohjin.

Moni kuitenkin pääsee hoitoon liian myöhään. "Ampumisen tai liikenneturmien aiheuttamat vammat ovat nykyisin helpompia hoitaa kuin pommi-iskujen seuraukset", Anwar sanoo.

Khyberin opetussairaalan plastiikkakirurgi Tariq Khan lisää, että kaikkein pahimpia ovat fosforipohjaiset räjähteet.

"Normaalisti palovammoihin tepsivät antibiootit eivät auta näiden pommien jälkiin. Potilaat kuolevat, vaikka kehosta olisi vain kymmenen prosenttia vaurioitunut", hän selittää.

Uusi erikoisklinikka

Oman tappavan lisänsä tuo vielä pommeista vapautuva häkä. "Uhrien hapenottokyky heikkenee, he vaipuvat koomaan ja kuolevat", Lady Readingin ensiavun kirurgi Sirajuddin Syed kertoo.

Vuodesta 2005 klinikalle on tullut 1 319 pommien uhria, joista puolet menehtyi. "Ruudin ja kranaatinsirpaleiden aiheuttamat vammat ovat hoidettavissa, Talebanin pommien ei", Syed sanoo.

Hoitoa kuitenkin tehostetaan. Haytabadin sairaalan yhteydessä avataan pian Benazir Bhutton nimelle omistettu palovamma-, trauma- ja kuntoutusklinikka pelkästään pommi-iskujen uhreille. Pakistanin silloinen pääministeri Bhutto kuoli pommin uhrina joulukuussa 2007.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia