Taksilla rahalähetyksiä Etelä-Afrikasta Zimbabween | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taksilla rahalähetyksiä Etelä-Afrikasta Zimbabween

Zimbabwen kurjuutta paenneita on pelkästään Etelä-Afrikassa parisen miljoonaa. He tuskailevat nyt sitä, miten toimittaa rahaa kotiväelle ilman suuria kuluja. Taksi on ratkaisu halvimmasta päästä. Zimbabwelaiset pyrkivät viimeiseen asti välttämään virallisia pankkikanavia rahalähetyksissään, sillä keinotekoinen virallinen vaihtokurssi tekee siitä hyvin kallista.

Zimbabwen kurjuutta paenneita on pelkästään Etelä-Afrikassa parisen miljoonaa. He tuskailevat nyt sitä, miten toimittaa rahaa kotiväelle ilman suuria kuluja. Taksi on ratkaisu halvimmasta päästä.

Zimbabwelaiset pyrkivät viimeiseen asti välttämään virallisia pankkikanavia rahalähetyksissään, sillä keinotekoinen virallinen vaihtokurssi tekee siitä hyvin kallista.

Virallisilla markkinoilla Yhdysvaltain dollarista saa noin 17 500 Zimbabwen dollaria, mutta mustassa pörssissä kurssi kolminkertaistuu.

Western Unionin kaltaiset välitysfirmat eivät tule kyseeseen, koska niiden pitää maksaa Zimbabwessa rahat paikallisena valuuttana virallisen kurssin mukaan. Ulkomaista valuuttaa saa Zimbabwessa ulos vain matkasekkeinä.

Taustalla on Zimbabwen huutava valuuttapula.

Menneillä vuosikymmenillä Zimbabwesta lähti muiden eteläisen Afrikan maiden tavoin väkeä töihin Etelä-Afrikan kulta- ja timanttikaivoksiin. Viiden viime vuoden aikana virta on kiihtynyt Zimbabwen heikkenevän talouden ja kärjistyvän poliittisen tilanteen vuoksi.

Valuuttapulan seurauksena Zimbabwe ei pysty ostamaan ulkomailta riittävästi polttoainetta, ruokaa ja lääkkeitä. Se yhdistettynä 75 prosentin työttömyyteen on ajanut liki neljäsosan 12-miljoonaisesta väestöstä ulkomaille. Puolet on päätynyt Etelä-Afrikkaan ja enimmäkseen hanttihommiin.

"Työ ei vastaa odotuksiani, mutta ainakin perhe saa syödä joka päivä", Rebecca, 33, kertoo. Hän vaihtoi opettajan työn Zimbabwessa tarjoiluun johannesburgilaisen ostoskeskuksen ravintolassa.

Rebecca lähettää taksilla rahaa rajan yli auttaakseen vanhempiaan ja maksaakseen kolmen lapsensa lukukausimaksut "paremmassa" koulussa.

Zimbabwelainen Themba työskentelee johtotehtävissä eteläafrikkalaisessa kustannusfirmassa. Hän maksaa kotimaassa olevien sukulaisten ja ystävien puolesta esimerkiksi satelliittitelevision ohjelmat.

Themba lähettää rajan yli myös ruokatavaraa, sähkölaitteita ja kirjoja velaksi.

"Autan ihmisiä, jotka eivät pysty hankkimaan kovaa valuuttaa, mutta vain tuttuja, jotka eivät petä minua", Themba selittää.

Hänen mukaansa pienille tavaroille, kuten matkapuhelimille, on helppo löytää kuriireja. "Joskus käytän myös postia, jolloin postikulut lisätään velkaan", hän sanoo.

Isojen tavarataloketjujen kanssa voi Themban mukaan sopia, että kodinkone maksetaan vaikkapa Kapkaupungissa ja noudetaan lähinnä Zimbabwen rajaa sijaitsevasta myymälästä. Kuljetuksista taas voi neuvotella rekkamiesten kanssa, hän kertoo.

Käytettävissä on myös kuriireja, joita on ilmaantunut täyttämään syntynyttä markkinarakoa.

Themban lähettämien tavaroiden vastaanottajat maksavat ennalta sovitun summan tai työpanoksen tämän omaisille Zimbabwessa.

Kaikilla ei ole vastaavia verkostoja, ja he turvautuvat takseihin. Johannesburgin suurimmalla rautatie- ja bussiasemalla Park Stationilla Zimbabween ajavat taksit ovat vallanneet oman nurkan.

Taksit perivät rahakuljetuksista 20 prosentin palkkion. Se on Bheki-nimisen ajurin mukaan kannattavampaa kuin ihmisten kuskaaminen. Oli summa mikä tahansa, raha viedään perille, hän vakuuttaa.

Taksi ei kuitenkaan auta merten taakse karanneita zimbabwelaisia rahalähetyksiin liittyvissä pulmissa.

"Kun viimeksi lähetin vaimolleni Bulawayoon rahaa dollaritilille, hän joutui nostamaan matkasekkejä ja ajamaan 80 kilometriä Botswanaan vaihtamaan ne tappiolla käteiseksi", eräs Balkanilla työskentelevä zimbabwelainen valittaa.

Britanniassa asuvien liki miljoonan zimbabwelaisen tilanne helpottui, kun joukko heidän maanmiehiään tarttui tilaisuuteen ansaita välitystoiminnalla.

Asiakas tallettaa puntia välittäjän tilille Britanniassa, ja välittäjä puolestaan siirtää sovitun kurssin mukaisen summan Zimbabwen dollareita halutulle tilille Zimbabwessa. Näin asiakas välttyy virallisen vaihtokurssin aiheuttamilta tappioilta.

Zimbabwen hallitus koettaa nyt saada osan hyödystä tarjoamalla itsekin hiukan virallista kurssia halvempaa välitysjärjestelmää. Lisäporkkanana on mahdollisuus saada kovalla valuutalla maksettavaa asuntolainaa.

Hankkeen menestystä kuitenkin epäillään - onhan sen takana sama hallitus, jonka vuoksi useimmat ovat lähteneet maasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia