Taistelu köyhyyttä vastaan takkuaa Perussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taistelu köyhyyttä vastaan takkuaa Perussa

Liki puolet perulaisista oli ennestäänkin köyhiä, ja elokuun maanjäristys vain pahensi tilannetta. Presidentti Alan Garcían hankkeet tilanteen helpottamiseksi eivät vakuuta kaikkia.

García on luvannut pudottaa köyhien osuuden väestöstä 40 prosenttiin vuoteen 2011 jatkuvan valtakautensa aikana. Nyt köyhyydessä elää 45 prosenttia 27 miljoonasta perulaisesta.

Peru on muiden maiden tavoin sitoutunut YK:n vuonna 2000 asettamiin vuosituhannen kehitystavoitteisiin, joilla yritetään puolittaa maailman köyhyys ja nälkä vuoteen 2015 mennessä. Perussa köyhyyttä on onnistuttu vähentämään vasta kuusi prosenttia vuoden 1990 tasosta.

Garcían Kasvu-ohjelman tehokkuus ei ole vakuuttanut kaikkia ensimmäisen vuoden aikana. Kyse on ohjausjärjestelmästä, jolla yritetään tehostaa kaikkiaan 26:ta köyhyyden vastaista hanketta.

Listan kärjessä on kroonisesta aliravitsemuksesta kärsivien lasten osuuden vähentäminen viidellä - tai Garcían tuoreen ilmoituksen mukaan yli kahdeksalla - prosenttiyksiköllä.

Perun tilastokeskuksen mukaan joukkoon kuuluu neljännes alle viisivuotiaista. YK:n terveysjärjestö WHO puhuu 31 prosentista.

Heinäkuussa alkanut hanke ulottuu aluksi 330:lle äärimmäisen köyhälle alueelle, mutta laajenee myöhemmin kaikkiaan 811 kohteeseen. Silloin avun pitäisi tavoittaa miljoona pikkulasta ja 150 000 odottavaa äitiä.

Kiireisimmän tuen tarpeessa ovat koillinen Amazonia, Huánuco maan keskiosissa sekä eteläiset Apurímac, Ayacucho, Cuzco, Huancavelica ja Puno.

Noilla alueilla 66 prosenttia alle viisivuotiaista on kroonisesti aliravittuja ja 79 prosentilta talouksista puuttuu juokseva vesi.

Kasvu-ohjelman johtaja Iván Hidalgo selittää, että lasten aliravitsemusta aiotaan vähentää koordinoimalla entistä paremmin nykyisiä hankkeita koulutuksen, terveydenhuollon, sanitaation ja infrastruktuurin alueilla.

"Koordinaation tehostaminen on välttämätöntä, mutta emme tiedä, miten hanke vähentää vakavaa aliravitsemusta", Cies-laitoksen taloustieteilijä Pedro Francke moittii.

"Hankkeen tulisi nojata toiminnalliseen strategiaan, joka kertoo, miten tavarat ja palvelut toimitetaan. Toistaiseksi kukaan ei tiedä, miten Kasvu-ohjelma toimii", Enrique Vásquez Tyynenmeren yliopistosta vahvistaa.

Hildalgon mukaan työsuunnitelma on olemassa. Köyhät äidit saavat sata solia (noin 23 euroa) kuukaudessa ja opastusta lasten ravitsemuksen kohentamiseen. Lapsille järjestetään kouluruokailu, ja perheitä autetaan kehittämään tulonhankkimiskeinojaan, kuten uusien vientikasvien viljelyä.

Vásquez muistuttaa, että ohjelmien onnistuminen vaatii täsmällisiä köyhyystilastoja. Hänen mukaansa 3,5 miljoonaa köyhää on nyt kaikkien avustusohjelmien ulkopuolella tilastovirheiden takia.

Hildalgo vakuuttaa, että Kasvu-ohjelmaa varten on hankittu ajantasaista tietoa ja laadittu köyhyyskartta, jotta tuki kohdentuisi eniten tarvitseville.

Tutkimuksissa ilmeni, että kymmenen viime vuoden aikana ravitsemusohjelmiin käytettiin yli miljardi euroa, mutta lasten kroonista aliravitsemusta onnistuttiin vähentämään vain prosentilla. Liki puolet rahoista upposi hallintokuluihin, Hidalgo paljastaa.

Aiemmat 86 eri avustusohjelmaa hitsattiin nyt 26:ksi. Se toi 230 miljoonan euron säästöt, jotka ohjataan Kasvu-ohjelmaan.

Perun kaivosyhtiöt ovat luvanneet antaa kehityshankkeisiin 115 miljoonaa euroa vuodessa. Varojen käytöstä sovitaan paikallisesti, ja niillä rakennetaan lähinnä kouluja ja terveysasemia, Hidalgo kertoo.

Perun katolisen yliopiston professori Sinesio López pelkää, etteivät ponnistukset riitä.

Sosiaaliohjelmiin on yhdistettävä työllisyyspolitiikkaa ja verouudistus, joka korottaa varakkaiden maksuosuutta ja estää veronkierron. Muuten köyhyyden taltuttaminen jää haaveeksi, hän tyrmää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia