Syyskuun 11:s lisäsi viranomaisten valtaa ympäri maailman | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyskuun 11:s lisäsi viranomaisten valtaa ympäri maailman

New Yorkin terrori-iskujen jälkeen 144 maata on tehnyt lakimuutoksia, joista osa vaarantaa ihmisoikeudet, sanoo järjestö.

144 maata on uudistanut terrorisminvastaisia lakejaan vuoden 2001 syyskuun 11:nnen terrori-iskujen jälkeen, raportoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Raportin mukaan lakimuutokset ovat lisänneet viranomaisten valtaa kuulustella ja pidättää epäiltyjä sekä tutkia yksityisalueita ilman näyttöä rikoksesta. Jotkut lait sallivat salaisten todisteiden käytön sekä takaavat immuniteetin lakeja väärinkäyttäville poliiseille.

Terrorismin vastaisia lakeja on käytetty myös opposition ja journalistien hiljentämiseen.

HRW muistuttaa, että vaikka valtioilla on velvollisuutensa puolustaa kansalaisiaan terrorismilta, se ei oikeuta laiminlyömään ihmisoikeuksia.

"Ihmisoikeusrikkomukset eivät kitke terrorismia, vaan auttavat sitä kasvamaan", sanoo HRW:n terrorismitutkija Letta Tayler.

Järjestön raportin mukaan huolestuttavaa on myös terrorismin määritelmän epäselvyys ja tulkinnanvaraisuus. Tällöin lainmukaisia toimintojakin voidaan rajoittaa terrorismin kitkemisen varjolla ja voidaan sortua esimerkiksi etniseen profilointiin.

Esimerkiksi Israelissa juutalaista epäiltyä voidaan pitää vangittuna ilman syytteen nostamista kahdesta neljään päivään, kun taas palestiinalaista voidaan pitää vangittuna jopa 14 päivää ilman oikeudenkäyntiä, raportissa kerrotaan.

Iso-Britanniassa poliisi puolestaan pysäytti ja tutki puoli miljoonaa ihmistä vuoden 2007–2011 välillä ilman, että heillä oli selvää epäilyä rikoksesta. Suurin osa tutkituista oli etnisten vähemmistöjen edustajia.

Saudi-Arabia taas on kriminalisoinut terrorisminvastaisen lain nojalla valtion maineen pilaamisen sekä kuninkaan rehellisyyden epäilemisen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia