Syyriassa ehkä rikoksia ihmisyyttä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyriassa ehkä rikoksia ihmisyyttä vastaan

Turvallisuusviranomaisten toiminta Tell Kalakhissa viittaa systemaattiseen ja kohdennettuun väkivaltaan.

Amnesty International toteaa uudessa raportissaan, että Syyrian turvallisuusviranomaisten teot Tell Kalakhin kaupungin toukokuisessa turvallisuusoperaatiossa saattavat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan. Raportti dokumentoi kuolemista vankeudessa, kidutuksista ja mielivaltaisista pidätyksistä.

Syyrian asevoimat ja turvallisuusviranomaiset saapuivat Tell Kalakhiin toukokuussa poliittisia uudistuksia vaatineiden mielenosoitusten jälkeen. Joukot pidättivät kaupungin miespuolisia asukkaita, joiden joukossa oli myös vanhuksia ja lapsia.

Amnesty vaatii maan viranomaisia vapauttamaan kaikki mielivaltaisesti pidätetyt vangit sekä ne, jotka on pidätetty vain, koska he osallistuivat rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Amnestyn saamien tietojen mukaan vangittuja kidutettiin ja ainakin yhdeksän miehen tiedetään kuolleen vankeudessa. Todistajien kertomukset tapahtumista viittaavat systemaattiseen ja kohdennettuun väkivaltaan, jolla pyritään vaientamaan toisinajattelijat.

"Tell Kalakhin rikokset on tehty osana siviiliväestöön kohdistuvaa laajamittaista ja järjestelmällistä hyökkäystä. Valtaosa näistä teoista on kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivallan piirissä", toteaa järjestön Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Amnesty vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa siirtämään Syyrian tilanteen kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän tutkittavaksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia