Uutiset Koronavirus

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä
YK:n Syyria-lähettiläa Geir Pedersen varoittaa koronavirusepidemian vaaroista. (Kuva: Violaine Martin / UN Photo)

Syyrian mahdollinen koronavirusepidemia herättää yhä suurempaa huolta. Riski siihen, ettei maa pystyisi hallitsemaan epidemiaa, on korkea, varoitti YK:n Syyria-erityislähettiläs Geir Pedersen eilen.

Hän vaati YK:n turvallisuusneuvostolle pitämässään puheenvuorossa maahan välitöntä ja täydellistä tulitaukoa.

”Tätä ei tarvita huomenna, vaan nyt”, hän painotti.

Syyriassa havaittiin ensimmäinen koronavirustapaus viime viikon maanantaina. Tämän viikon maanantai-iltaan mennessä tartuntoja oli Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan havaittu yhdeksän ja kuolemia yksi.

”Muista paikoista päätellen tämä on jäävuoren huippu. Virus voi vaikuttaa tuhoisasti haavoittuviin yhteisöihin ympäri maata”, varoitti myös YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock.

Yhdeksän vuotta jatkunut konflikti on tehnyt vakavia tuhoja Syyrian terveysjärjestelmälle. Erityisen suuressa koronavirusepidemian vaarassa on Luoteis-Syyrian Idlib, joka on käytännössä viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue.  Lähes miljoona ihmistä on paennut alueella joulukuun alun jälkeen, jolloin Venäjä ja Syyria ryhtyivät kiihdyttämään sotilasoperaatiotaan.

Vielä Idlibissä ei ole todettu koronavirustapauksia. Alueella toimiva Lääkärit ilman rajoja -järjestö varoittaa, että koronavirus voi levitä ahtaissa pakolaisleiriolosuhteissa kuitenkin hyvin nopeasti. Ongelmaa pahentaa pula terveydenhuollon ammattilaisista sekä tarvikkeista.

Se on aloittanut varautumisen epidemiaan muun muassa kouluttamalla henkilökuntaansa ja pakolaisperheitä sekä jakamalla hygieniapakkauksia. Järjestö toimii muun muassa Deir Hassanin leirillä, jossa elää yli 164 000 ihmistä. Vesi- ja sanitaatiopalvelut ovat jo nyt puutteelliset.

”Näimme ihmisten elävän taivasalla ja kahden tai kolmen perheen jakavan teltan, joka ei suojannut heitä kunnolla kylmältä tai sateelta. Uusille tulijoille oli liian vähän telttoja”, kertoo MSF:n paikallinen tiiminjohtaja Ahmed tiedotteessa.

Yhteensä Syyriassa on noin 6,2 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. 11 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

KoronavirusSyyrian konflikti avustustyökonfliktiYKterveyssairaus/lääkintä Syyria Lääkärit ilman rajoja

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria