Suvaitsevaa ulkopolitiikkaa Yhdysvalloilta? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suvaitsevaa ulkopolitiikkaa Yhdysvalloilta?

Yhdysvaltojen pitäisi lopettaa länsimaisen
demokratiamallin pakkosyöttö ja suvaita toisenlaisen tien valinneita
valtioita, Washingtonia puhuttava artikkeli ehdottaa.

Yhdysvaltalaisia sotilaita Sadr Cityssä, Irakissa.

Yhdysvaltojen pitäisi lopettaa länsimaisen demokratiamallin pakkosyöttö ja suvaita toisenlaisen tien valinneita valtioita, Washingtonia puhuttava artikkeli ehdottaa.

Se julkaistiin Democracy-lehdessä maaliskuussa otsikolla The Autonomy Rule (Itsehallinto). Kirjoittajat Charles Kupchan ja Adam Mount työskentelevät Georgetownin yliopistossa. Kupchan oli aiemmin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston palveluksessa.

Juttu antoi lisäkipinää ulkopolitiikan suuntaa koskevalle väittelylle, jonka osapuolina ovat liberaalit internationalistit, realistit ja uuskonservatiivit.

Kiistaa herättää muun muassa valtion suvereenisuuden ja ihmisoikeuksien suhde. Kanta Kiinan ja Venäjän kaltaisiin epädemokraattisina pidettyihin mahteihin pohdituttaa nyt, kun George W. Bushin pyrkimys levittää "vapautta" kaikkialle näyttää epäonnistuneen.

Lännen valta maailmassa heikkenee

"Uuskonservatiivit haluavat lyödä epädemokratiat, ja liberaalit haluavat vietellä ne. Kummatkin uskovat länsimaisten arvojen yleismaailmallisuuteen, ja niiden levittäminen edustaa heille edistyksen tärkeintä muotoa", Kupcha ja Mount kirjoittavat.

Heidän mukaansa lännen valta maailmassa kuitenkin heikkenee, joten se ei voi pakottaa periaatteitaan koko kansainvälisen järjestelmän ankkuriksi.

Kirjoittajien mukaan seuraava maailmanjärjestys pitäisi neuvotella kaikkien – demokratian asteesta riippumatta – valtioiden kesken, joiden vastuuntuntoinen johto edistää kansalaistensa itsehallintoa ja hyvinvointia.

Artikkeli on vastaveto ajatukselle demokratioiden liitosta, jota on ehdotettu YK:n rinnalle tai tilalle. Se ei huolisi Kiinan, Venäjän, Iranin ja Syyrian kaltaisia jäseniä.

Republikaanien presidenttiehdokkaana ollut John McCain liputti idean puolesta. Hänen neuvonantajansa Robert Kagan julkaisi vastikään kirjan, jonka mukaan kuluvaa vuosisataa määrää kamppailu Yhdysvaltain johtamien demokratioiden ja Kiinan tai Venäjän kaltaisten autokratioiden välillä.

Itsehallinto-artikkelin pohjalta käytyä paneelikeskustelua Washingtonissa vetänyt Steve Clemons arvioi, että demokratioiden liittoa alussa ajaneet liberaalit internationalistit ovat kääntäneet kelkkansa tajuttuaan, että se on "YK:n tuhoksi suunniteltu Troijan puuhevonen".

Kupchanin ja Mountin mielestä Kiina ja Venäjä kelpaavat USA:n pöytäkumppaneiksi ja niiden suvereenisuutta on kunnioitettava.

Kansainvälinen suojeluvelvoite ylittää heidän mukaansa kuitenkin suvereniteetin kaikkein pahimpien ihmisoikeuksien loukkaajien kohdalla. Listalle pääsevät Sudan, Pohjois-Korea, Burma ja Zimbabwe.

 

Uusliberalismista monimuotoisuuteen

Talouskriisin opetuksena miehet kehottavat vaihtamaan uusliberaalin talouspolitiikan "nykyistä monimuotoisempaan kansainväliseen järjestelmään".

Heidän ehdotuksensa ovat lähellä uskopolitiikan realistista koulukuntaa, joka valtasi alaa Bushin alkukauden uuskonservatiiveilta ja Bill Clintonin hallinnon liberaaleilta internationalisteilta.

Puolustusministeri Robert Gates ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja James Jones ovat tyypillisiä realisteja.

Kupchan ja Mount haluavat kuitenkin määritellä itsensä liberaaleiksi – realistisin vivahtein – koska kansainvälistä järjestystä on helpompi rakentaa yhteisten periaatteiden kuin puhtaan oman edun tavoittelun pohjalta.

Truman National Security Projectin edustaja Rachel Kleinfeld arvosteli kaksikkoa liberaalien vinkkelistä. Hänen mielestään demokratiaa ei voi irrottaa hyvinvoinnista ja kehityksestä. "Hyvinvointi syntyy demokratian kautta, ei luopumalla siitä", hän sanoi.

Eli Lake Washington Timesista edusti toistaa laitaa. Hänen mukaansa maailman ongelmana ei ole epädemokraattisille maille osoitettu liian vähäinen, vaan liian suuri kunnioitus.

Vähemmän moralisoivaa ulkopolitiikkaa ei saa myydyksi amerikkalaiselle kotiyleisölle, Lake vakuutti. Kupchan muistutti, että demokratia säilyy lopullisena tavoitteena. "Emme me kehota luopumaan demokratiasta, mutta meidän tulisi elää opetustemme mukaan. Miksi olla moniarvoisia ja suvaitsevaisia kotona, mutta ei ulkomailla?"

"Olkaamme hiukan nöyrempiä sen suhteen, miten hienoja ratkaisuja uskomme löytäneemme muiden ihmisten tarpeisiin", Kupcha ehdotti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia