Suuryritysten läpinäkyvyydessä yhä parannettavaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suuryritysten läpinäkyvyydessä yhä parannettavaa

Transparency International haluaa suuryritykset mukaan korruption vastaiseen taisteluun.

Maailman suurimmat pörssiyhtiöt raportoivat aiempaa paremmin korruption vastaisista ohjelmistaan, mutta läpinäkyvyyttä tarvitaan yhä lisää, arvioi korruption vastainen Transparency International -järjestö.

Järjestö on julkistanut tutkimuksen, jossa tarkastellaan 105 monikansallisen yrityksen verkkosivuja sekä sitä, miten paljon niillä kerrottaan yritysten korruption vastaisista toimista ja yritysten rakenteesta sekä paljastetaan eri toimintamaiden taloustietoja.

Verrattuna vuoteen 2008, jolloin tutkimus viimeksi tehtiin, korruption vastaisista ohjelmista raportoitiin nyt paremmin. Noin puolet yrityksistä ei kuitenkaan julkaise riittävästi tietoa korrupton vastaisista ohjelmistaan ja organisaatiorakenteestaan. Myös maaraportointi on heikkoa, raportissa todetaan.

Yritykset pisteytettiin tutkimuksessa asteikolla 0–10. Heikosti pärjäsivät muun muassa Honda Motor, Google, Walt Disney, Apple, McDonald's ja Microsoft, jotka kaikki saivat alle neljä pistettä.

Transparency International muistuttaa, että läpinäkyvyyden puute tekee vaikeammaksi tunnistaa, missä yritykset tienaavat, maksavat veroja tai ottavat osaa poliittisiin kampanjoihin. Sen mukaan maailman maiden pitäisi tehdä läpinäkyvyydestä pakollista kaikille yrityksille, jotka hakeat vientitukia tai ovat mukana julkisissa kilpailutuksissa.

"Monikansalliset firmat ovat yhä tärkeä osa korruptio-ongelmaa ympäri maailman. Niiden on aika olla mukana keksimässä myös ratkaisuja", toteaa järjestön johtaja Cobus de Swardt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia