Uutiset Asekauppa

Suurimpien asefirmojen myynti laskenut

Maailman suurimpien aseenvalmistajien myynti putosi viime vuonna, mutta vain 0,6 prosenttia. Se saattaa merkitä muutosta viisivuotisessa trendissä, sanoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri.
(Kuva: Bruno VW / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Maailman suurimpien asevalmistajien myynti putosi viime vuonna viidettä vuotta peräkkäin. Laskua oli kuitenkin vai 0,6 prosenttia, mikä saattaa merkitä muutosta trendissä, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri.

Sipri julkisti tänään maailman sadan suurimman asefirman myyntitilastot. Yhteensä ne myivät aseita viime vuonna 370,7 miljardilla dollarilla, eli noin 348,3 miljardilla eurolla. Eniten sadan suurimman firman listalla on yhdysvaltalaisia yrityksiä, joiden myynti kattaa yli puolet tilastosta. Suurin on Lockheed Martin.

Yhdysvaltalaisten asefirmojen myynti laski viime vuonna, mutta sen sijaan länsieurooppalaisten ja venäläisten firmojen myynti kasvoi. Länsi-Euroopassa tilastoa selittävät Ranskan suuret asekaupat Egyptiin ja Qatariin, kertoo Siprin asemeno-ohjelman johtaja Aude Fleurant.

Venäjällä kasvun taustalla taas on etenkin maan armeijan modernisointiohjelma. Kasvu kuitenkin hidastui edellisvuodesta.

Myös monet niin sanottujen kehittyvien maiden, kuten Etelä-Korean, Intian ja Turkin, asefirmat kasvattivat myyntiään. Turkissa kasvua oli 10,2 prosenttia.

Asekauppa aseet & armeijakonfliktikauppa

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.