Suomi yksi militarisoituneimmista länsimaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi yksi militarisoituneimmista länsimaista

Kansainvälisessä militarisoitumista mittaavassa vertailussa Suomen edelle EU-maista ylsivät vain Bulgaria ja Kreikka. Listan kärkipaikkaa on vuosikymmenet pitänyt Israel.

Suomen sotilasmenot olivat viime vuonna länsimaiden suurimpien joukossa, kun menot suhteutetaan muihun julkisiin menoihin. Esimerkiksi EU-maista Suomen edelle ylsivät ainoastaan Bulgaria ja Kreikka, selviää saksalaisen BICC-tutkimuslaitoksen laatimasta valtioiden militarisoitumista mittaavasta indeksistä.

Suomi sijoittui vuoden 2011 vertailussa sijalle 27. Pohjoismaiden ryhmässä Suomi pitää selkeää kärkipaikkaa, sillä esimerkiksi Ruotsi oli sijalla 58, Tanska sijalla 57 ja Norja sijalla 44.

Suomen sijoitus listalla on pysynyt suhteellisen samanlaisena vuodesta 1990 asti, jonne indeksin tiedot ulottuvat. Indeksin kärkipaikka on taas lähes poikkeuksetta kuulunut Israelille.

BICC vertailee maailman maiden sotilasmenoja suhteessa muun muassa bruttokansantuotteeseen, terveydenhoidon menoihin ja lääkärien määrään.

Lähi-idän maat ovat sijoittuneet vuosikausia listan kärkipäähän suhteellisesti suurilla sotilasmenoillaan. Kymmenen kärkimaan joukkoon sijoittui tänä vuonna Israelin lisäksi muun muassa Syyria, Jordan, Kuwait, Bahrain ja Saudi-Arabia.

Myös Aasiassa ja Kaukasuksella sotilasmenojen osuus on ollut kasvussa. Määrällisesti suurin puolustusbudjetti on kuitenkin Yhdysvalloilla, joka sijoittui viime vuonna listauksessa sijalle 29.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia