Suomi triplaa tukensa UN Womenille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi triplaa tukensa UN Womenille

Suomesta on tulossa YK:n naisjärjestön kahdeksanneksi merkittävin lahjoittajamaa.

Suomesta on tulossa UN Womenin kahdeksanneksi merkittävin lahjoittajamaa. Järjestölle aiotaan ohjata tänä vuonna Suomen kehitysyhteistyömäärärahoista noin kolme miljoonaa euroa.

Suomi oli mukana ajamassa vuoden alussa perustetun YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin syntyä yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Ulkoministeriön YK:n kehityskysymysten yksikön päällikön Pirjo Suomela-Chowdhuryn mukaan nyt Suomi haluaakin näyttää, että se tukee tasa-arvoa myös käytännössä.

"Emme halunneet vain sanoa, että hieno juttu ja jättää tukematta järjestöä. On tärkeää tukea UN Womenia myös rahallisesti, jotta toiminta saadaan kunnolla käyntiin", Suomela-Chowdhury sanoo.

UN Women perustettiin edistämään tasa-arvoa, mutta myös tehostamaan YK:n toimintaa – aiemmin tasa-arvoelimiä oli YK:ssa neljä, nyt yksi. Suomela-Chowdhuryn mukaan Suomen tavoitteena onkin tukea sekä tasa-arvoa että YK:n uudistamista.

Budjetista puuttuu vielä

Merkittävin YK:n aiemmista tasa-arvojärjestöistä oli Unifem, jota Suomi tuki viime vuonna noin miljoonalla eurolla.

Vaikka UN Womenille luvattu summa on kolme kertaa suurempi, Suomela-Chowdhuryn mukaan tuki ei ole suoraan pois muista kehitysyhteistyömäärärahoista. Rahat otetaan edellisiltä vuosilta yli jääneistä siirtomäärärahoista. Ne käytetään UN Womenin toiminnan tukemiseen yleisesti.

Päätös Suomen tukilisäyksestä tehtiin keväällä edellisen hallituksen aikana ja siitä kerrottiin kesäkuun lopulla New Yorkissa pidetyssä UN Womenin johtokunnan kokouksessa. Tuen nosto tekee Suomesta UN Womenin kahdeksanneksi suurimman lahjoittajamaan.

Yhteensä järjestön vuosibudjettitarpeeksi on arvioitu noin 500 miljoonaa dollaria eli 350 miljoonaa euroa. Suomela-Chowdburyn mukaan summa ei ole vielä kasassa huolimatta siitä, että monet muutkin maat lupasivat viime viikolla kasvattaa budjettiaan.

Yhteensä Suomen kehitysyhteistyömäärärahat ovat vuonna 2011 noin 1,074 miljardia euroa. Muihin YK-järjestöihin verrattuna UN Womenin osuus on melko pieni – esimerkiksi YK:n väestörahasto UNFPA saa Suomela-Chowdhuryn mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahoista tänä vuonna noin 28,5 miljoonaa euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia