Suomen somalit lähtivät auttamaan maanmiehiään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen somalit lähtivät auttamaan maanmiehiään

Suomalaiset järjestöaktiivit halusivat varmistaa, että hätäapu menee perille Somaliaan.

Kolme Suomen somalia kävi syyskuussa viemässä hätäapua suoraan Somaliaan. Suomalaisen maahanmuuttajajärjestön Kanava Nuoriso ry:n puheenjohtaja Abdulkadir Hadafow matkusti kollegoineen Somalian pääkaupunkiin Mogadishuun yhdessä saudiarabialaisen järjestön edustajien kanssa varmistamaan, että hätäapu todella menee perille.

He onnistuivat jakamaan paikallisten vapaaehtoisten kanssa 4 000 perheelle vettä sekä 5 000 perheelle riisiä, vehnäjauhoja ja öljyä sisältävän kuukauden ruokapaketin.

1 200 perhettä pääsi terveystarkastukseen mobiiliklinikalle ja sai ilmaisia lääkkeitä. Kampanja toteutettiin pääosin saudijärjestön varoin.

Hadafow myöntää, että moni ystävä ja sukulainen ihmetteli, miten miehet uskalsivat lähteä Mogadishuun, jonka itsemurhaiskuista uutisoidaan jatkuvasti. Somaleille tilanne on kuitenkin eri.

"Tapoihimme kuuluu auttaa toinen toisiamme. Siksi otamme myös riskejä. Kun Somalia kutsuu, on vastattava", hän sanoo.

Maahanmuuttajatutkimuksissa on perinteisesti pelätty, että kun maahanmuuttajasukupolvet vanhenevat, he eivät enää jaksa kiinnostua kotimaastaan. Somalian kohdalla se ei näytä kuitenkaan pitävän paikkaansa.

Somalinuoria tutkineen tohtori Laura Hammondin mukaan esimerkiksi Kanadassa somalinuoret keräsivät muutamassa kuukaudessa 70 000 dollaria hätäapuun.

Suomessa Hadafow kollegoineen on jo yli kolmekymppinen, mutta myös Kanava Nuoriso ry:n nuoremmat jäsenet ovat olleet mukana muun muassa keräämässä rahaa esimerkiksi Unicefille, SPR:lle ja Kirkon Ulkomaanavulle. Liikunta- ja kulttuuritapahtumien avulla on  saatu lähetettyä nälänhädän uhrien auttamiseen noin 10 000 dollaria.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia