Suomalaisjärjestöt lähettävät apua Indonesiaan – Tsunami iski jo ennestään heikossa asemassa oleviin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöt lähettävät apua Indonesiaan – Tsunami iski jo ennestään heikossa asemassa oleviin

Indonesian Sulawesin saarella monet lapset elivät köyhyydessä jo ennen viime viikonloppuna iskenyttä tsunamia. Suomalaisjärjestöt ovat lähettämässä alueelle apua.

Näkymä merelle Sulawesilla

Ainakin 844 ihmistä on menehtynyt tsunamissa Indonesian Sulawesilla. Kuva on syksyltä 2017. Kuva: Britt-Marie Sohlström / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomalaisjärjestöt lähettävät apua Indonesian Sulawesin saarelle, jonne osui viikonloppuna tsunami.

Kirkon Ulkomaanapu kertoo lahjoittavansa katastrofirahastostaan 50 000 euroa maanjäristyksen ja tsunamin uhrien auttamiseen. Paikallisten kumppanijärjestöjen kanssa toimitetaan tuhoalueelle hätäapua, kuten suojia, ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita. Järjestöt työskentelevät myös sairaanhoidon turvaamiseksi.

”Avustussumma käytetään ensivaiheen hätäapuun. Sillä varmistetaan, että maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineiden ihmisten perustarpeita voidaan täyttää”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva tiedotteessa.

Apua tarvitsevat erityisesti vanhukset ja lapset, vammaiset, raskaana olevat ja imettävät naiset sekä väliaikaisissa suojissa asuvat. Sadekauden vuoksi tartuntatautien leviämisvaara on suuri.

Myös Suomen Punainen Risti kertoi viikonloppuna lähettävänsä Indonesiaan apua katastrofirahastostaan. Punainen Risti auttaa paikan päällä evakuoimalla loukkaantuneita sairaaloihin ambulansseilla, jakamalla ruokaa ja vettä sekä tarjoamalla hätämajoitusta kotinsa menettäneille ihmisille.

Sulawesin saarella tapahtui perjantai-iltana 7,4 magnitudin maanjäristys, joka aiheutti voimakkaan tsunamin. Tämänhetkisten arvioiden mukaan 844 ihmistä on kuollut. Sähköt ovat poikki ja rakennuksia on sortunut, maanvyörymät ovat katkaisseet teitä ja Palun kaupungin lentokenttä on vaurioitunut. Tuhojen on arvioitu koskettavan ainakin 300 000:ta ihmistä.

Kuolonuhrien määrän pelätään olevan merkittävästi nykyistä suurempi, sillä kaikilta tuhoalueilta ei vielä saada tietoja.

”Mitä kauemmin tietojen saannissa kestää, sitä huonommalta tilanne vaikuttaa”, sanoo Suomen Unicefin viestintäpäällikkö Kirsi Haru tiedotteessa.

YK:n lastenjärjestö Unicef työskentelee yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa lasten auttamiseksi katastrofialueella. Sen mukaan katastrofi vaikuttaa eniten jo ennestään vaikeassa asemassa oleviin, eli lapsiin.

Yli tuhannen koulun pelätään vaurioituneen. Lapsiköyhyys oli jo ennen tsunamia yli 40 prosenttia, ja yli kolmannes lapsista on pienikasvuinen aliravitsemuksen takia. Monet lapset ovat joutuneet elämään erossa perheestään, kun vanhemmat hakevat toimeentuloa muualta, ja vain kolmanneksella alle 5-vuotiaista on syntymärekisteröinti. Se vaikeuttaa lasten tunnistamista ja perheiden yhdistämistä, Unicef sanoo.

Lisäksi tsunamin koettelemilla alueilla joka kolmas perhe elää valmiiksi ilman minkäänlaista vessaa. Vain 67 prosentilla on vakituisesti käytössään puhdasta vettä. Rokotuskattavuus ei ole riittävällä tasolla. Siksi pelkona ovat myös tautiepidemiat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia