Uutiset Luonnonkatastrofit

Suomalaisjärjestöt lähettävät apua Indonesiaan – Tsunami iski jo ennestään heikossa asemassa oleviin

Indonesian Sulawesin saarella monet lapset elivät köyhyydessä jo ennen viime viikonloppuna iskenyttä tsunamia. Suomalaisjärjestöt ovat lähettämässä alueelle apua.
Näkymä merelle Sulawesilla
Ainakin 844 ihmistä on menehtynyt tsunamissa Indonesian Sulawesilla. Kuva on syksyltä 2017. (Kuva: Britt-Marie Sohlström / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalaisjärjestöt lähettävät apua Indonesian Sulawesin saarelle, jonne osui viikonloppuna tsunami.

Kirkon Ulkomaanapu kertoo lahjoittavansa katastrofirahastostaan 50 000 euroa maanjäristyksen ja tsunamin uhrien auttamiseen. Paikallisten kumppanijärjestöjen kanssa toimitetaan tuhoalueelle hätäapua, kuten suojia, ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita. Järjestöt työskentelevät myös sairaanhoidon turvaamiseksi.

”Avustussumma käytetään ensivaiheen hätäapuun. Sillä varmistetaan, että maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineiden ihmisten perustarpeita voidaan täyttää”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva tiedotteessa.

Apua tarvitsevat erityisesti vanhukset ja lapset, vammaiset, raskaana olevat ja imettävät naiset sekä väliaikaisissa suojissa asuvat. Sadekauden vuoksi tartuntatautien leviämisvaara on suuri.

Myös Suomen Punainen Risti kertoi viikonloppuna lähettävänsä Indonesiaan apua katastrofirahastostaan. Punainen Risti auttaa paikan päällä evakuoimalla loukkaantuneita sairaaloihin ambulansseilla, jakamalla ruokaa ja vettä sekä tarjoamalla hätämajoitusta kotinsa menettäneille ihmisille.

Sulawesin saarella tapahtui perjantai-iltana 7,4 magnitudin maanjäristys, joka aiheutti voimakkaan tsunamin. Tämänhetkisten arvioiden mukaan 844 ihmistä on kuollut. Sähköt ovat poikki ja rakennuksia on sortunut, maanvyörymät ovat katkaisseet teitä ja Palun kaupungin lentokenttä on vaurioitunut. Tuhojen on arvioitu koskettavan ainakin 300 000:ta ihmistä.

Kuolonuhrien määrän pelätään olevan merkittävästi nykyistä suurempi, sillä kaikilta tuhoalueilta ei vielä saada tietoja.

”Mitä kauemmin tietojen saannissa kestää, sitä huonommalta tilanne vaikuttaa”, sanoo Suomen Unicefin viestintäpäällikkö Kirsi Haru tiedotteessa.

YK:n lastenjärjestö Unicef työskentelee yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa lasten auttamiseksi katastrofialueella. Sen mukaan katastrofi vaikuttaa eniten jo ennestään vaikeassa asemassa oleviin, eli lapsiin.

Yli tuhannen koulun pelätään vaurioituneen. Lapsiköyhyys oli jo ennen tsunamia yli 40 prosenttia, ja yli kolmannes lapsista on pienikasvuinen aliravitsemuksen takia. Monet lapset ovat joutuneet elämään erossa perheestään, kun vanhemmat hakevat toimeentuloa muualta, ja vain kolmanneksella alle 5-vuotiaista on syntymärekisteröinti. Se vaikeuttaa lasten tunnistamista ja perheiden yhdistämistä, Unicef sanoo.

Lisäksi tsunamin koettelemilla alueilla joka kolmas perhe elää valmiiksi ilman minkäänlaista vessaa. Vain 67 prosentilla on vakituisesti käytössään puhdasta vettä. Rokotuskattavuus ei ole riittävällä tasolla. Siksi pelkona ovat myös tautiepidemiat.

Luonnonkatastrofit avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Indonesia Suomen UNICEFKirkon UlkomaanapuPunainen Risti

Lue myös

Maanjäristystuhoalue Indonesiassa

Yli 220 000 ihmistä on yhä kodittomana Indonesian tsunamin jäljiltä, nyt pelätään tauteja

Sateet vaikeuttavat avustustöitä Indonesiassa. ”Tämä on viimeinen asia, jota tuhannet kotinsa menettäneet, turvakodeissa, evakuointikeskuksissa ja muissa väliaikaismajoituksissa yöpyvät perheet nyt tarvitsisivat”, sanoo paikallisen järjestön edustaja Selina Sumbung.
Maanjäristyksen jälkiä rannalla Indonesiassa

Indonesia pyytää ulkomaisia järjestöjä lähtemään – Punaisen Ristin suomalaisen logistiikkayksikön harteille suuri vastuu maanjäristyksen avustustöistä

Kaikki Indonesiaan tulevat avustustarvikkeet kulkevat nyt Indonesian Punaisen Ristin kautta. ”Meillä on kovat paineet saada tilanne haltuun ja tavara lähtemään eteenpäin”, sanoo Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota johtava suomalainen Andreas von Weissenberg.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.