Uutiset Luonnonkatastrofit

Suomalaisjärjestöt lähettävät apua Indonesiaan – Tsunami iski jo ennestään heikossa asemassa oleviin

Indonesian Sulawesin saarella monet lapset elivät köyhyydessä jo ennen viime viikonloppuna iskenyttä tsunamia. Suomalaisjärjestöt ovat lähettämässä alueelle apua.
Näkymä merelle Sulawesilla
Ainakin 844 ihmistä on menehtynyt tsunamissa Indonesian Sulawesilla. Kuva on syksyltä 2017. (Kuva: Britt-Marie Sohlström / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalaisjärjestöt lähettävät apua Indonesian Sulawesin saarelle, jonne osui viikonloppuna tsunami.

Kirkon Ulkomaanapu kertoo lahjoittavansa katastrofirahastostaan 50 000 euroa maanjäristyksen ja tsunamin uhrien auttamiseen. Paikallisten kumppanijärjestöjen kanssa toimitetaan tuhoalueelle hätäapua, kuten suojia, ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita. Järjestöt työskentelevät myös sairaanhoidon turvaamiseksi.

”Avustussumma käytetään ensivaiheen hätäapuun. Sillä varmistetaan, että maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineiden ihmisten perustarpeita voidaan täyttää”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva tiedotteessa.

Apua tarvitsevat erityisesti vanhukset ja lapset, vammaiset, raskaana olevat ja imettävät naiset sekä väliaikaisissa suojissa asuvat. Sadekauden vuoksi tartuntatautien leviämisvaara on suuri.

Myös Suomen Punainen Risti kertoi viikonloppuna lähettävänsä Indonesiaan apua katastrofirahastostaan. Punainen Risti auttaa paikan päällä evakuoimalla loukkaantuneita sairaaloihin ambulansseilla, jakamalla ruokaa ja vettä sekä tarjoamalla hätämajoitusta kotinsa menettäneille ihmisille.

Sulawesin saarella tapahtui perjantai-iltana 7,4 magnitudin maanjäristys, joka aiheutti voimakkaan tsunamin. Tämänhetkisten arvioiden mukaan 844 ihmistä on kuollut. Sähköt ovat poikki ja rakennuksia on sortunut, maanvyörymät ovat katkaisseet teitä ja Palun kaupungin lentokenttä on vaurioitunut. Tuhojen on arvioitu koskettavan ainakin 300 000:ta ihmistä.

Kuolonuhrien määrän pelätään olevan merkittävästi nykyistä suurempi, sillä kaikilta tuhoalueilta ei vielä saada tietoja.

”Mitä kauemmin tietojen saannissa kestää, sitä huonommalta tilanne vaikuttaa”, sanoo Suomen Unicefin viestintäpäällikkö Kirsi Haru tiedotteessa.

YK:n lastenjärjestö Unicef työskentelee yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa lasten auttamiseksi katastrofialueella. Sen mukaan katastrofi vaikuttaa eniten jo ennestään vaikeassa asemassa oleviin, eli lapsiin.

Yli tuhannen koulun pelätään vaurioituneen. Lapsiköyhyys oli jo ennen tsunamia yli 40 prosenttia, ja yli kolmannes lapsista on pienikasvuinen aliravitsemuksen takia. Monet lapset ovat joutuneet elämään erossa perheestään, kun vanhemmat hakevat toimeentuloa muualta, ja vain kolmanneksella alle 5-vuotiaista on syntymärekisteröinti. Se vaikeuttaa lasten tunnistamista ja perheiden yhdistämistä, Unicef sanoo.

Lisäksi tsunamin koettelemilla alueilla joka kolmas perhe elää valmiiksi ilman minkäänlaista vessaa. Vain 67 prosentilla on vakituisesti käytössään puhdasta vettä. Rokotuskattavuus ei ole riittävällä tasolla. Siksi pelkona ovat myös tautiepidemiat.

Luonnonkatastrofit avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Indonesia Suomen UNICEFKirkon UlkomaanapuPunainen Risti

Lue myös

Maanjäristystuhoalue Indonesiassa

Yli 220 000 ihmistä on yhä kodittomana Indonesian tsunamin jäljiltä, nyt pelätään tauteja

Sateet vaikeuttavat avustustöitä Indonesiassa. ”Tämä on viimeinen asia, jota tuhannet kotinsa menettäneet, turvakodeissa, evakuointikeskuksissa ja muissa väliaikaismajoituksissa yöpyvät perheet nyt tarvitsisivat”, sanoo paikallisen järjestön edustaja Selina Sumbung.
Maanjäristyksen jälkiä rannalla Indonesiassa

Indonesia pyytää ulkomaisia järjestöjä lähtemään – Punaisen Ristin suomalaisen logistiikkayksikön harteille suuri vastuu maanjäristyksen avustustöistä

Kaikki Indonesiaan tulevat avustustarvikkeet kulkevat nyt Indonesian Punaisen Ristin kautta. ”Meillä on kovat paineet saada tilanne haltuun ja tavara lähtemään eteenpäin”, sanoo Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota johtava suomalainen Andreas von Weissenberg.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä

Yritykset vakuuttavat toimivansa eettisesti, mutta kuluttajan on vaikea selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Tuoreen selvityksen mukaan useimmat suomalaiset vaatebrändit eivät kerro julkisesti kovinkaan paljon siitä, mitä ne tekevät vastuullisuuden eteen.