Suomalais-kenialaisen yhtiön aids-lääkkeelle WHO:n hyväksyntä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalais-kenialaisen yhtiön aids-lääkkeelle WHO:n hyväksyntä

Finnfundin rahoittama Universal Corporation Limited on yksi ensimmäisistä laatuleiman saaneista afrikkalaisista lääketehtaista.

Suomalais-kenialainen lääkeyhtiö on saanut pitkään tavoittelemansa Maailman terveysjärjestön (WHO) hyväksynnän valmistamalleen aids-lääkkeelle.

Hyväksyntä avaa Universal Corporation Limited (UCL) -yhtiölle ovet kansainvälisiin tarjouskilpailuihin, joiden kautta pääosa Afrikassa käytettävistä aids-lääkkeistä hankitaan.

Afrikassa on hankittu lääkkeitä enimmäkseen maanosan ulkopuolelta, koska Afrikassa ei juurikaan ole ollut WHO:n hyväksynnän saaneita valmistajia. UCL on yksi ensimmäisistä laatuleiman saaneista afrikkalaisista lääketehtaista. Suomalainen teollisen yhteistyön rahasto Finnfund on rahoittanut lääketehdasta vuodesta 2005 lähtien.

Hyväksyntä helpottaa myös seuraavien lääkkeiden hyväksymistä.

"Seuraavaksi tavoitteenamme on saada WHO:n listalle lapsille tarkoitettu versio samasta aids-lääkkeestä. Prosessi on pitkällä ja hyväksyntä saataneen jo ensi vuonna", kertoo UCL:n tekninen johtaja Pentti Keskitalo Finnfundin tiedotteessa.

Yhtiön tarkoituksena on hakea WHO:n hyväksyntä myös malaria- ja tuberkuloosilääkkeille.

Hivin ja aidsin hoitoon tarkoitettuja antiretroviraaleja hankitaan Afrikassa tarjouskilpailuissa valtavia määriä. Tarjouskilpailun kautta lääkkeensä ostavat esimerkiksi Unicef ja Global Fund. Jos UCL menestyy tarjouskilpailuissa, sen 2,4 miljardin pillerin vuotuisesta kapasiteetista saatetaan kohdistaa suuri osa tähän lääkkeeseen.

UCL on suomalaisen Pentti Keskitalon ja hänen kenialaisten yhtiökumppaneidensa noin vuosikymmen sitten perustama yritys. Yhtiö tarjoaa työtä noin 400 henkilölle ja se valmistaa yli sataa eri lääkevalmistetta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia