Uutiset

Suomalainen sellutehdas puhuttaa Etelä-Amerikassa

Suomalaisen Metsä-Botnian Uruguayn länsirajalle suunnitteleman sellutehtaan mahdolliset ympäristövaikutukset herättävät yhä huolta. Maan hallitus on luvannut pyrkiä minimoimaan kahden Uruguay-joen rannalle rakennettavan tehtaan haitat, mutta kloorivalkaisun yhteydessä syntyvät ympäristömyrkyt huolestuttavat luonnonsuojelijoita.

Suomalaisen Metsä-Botnian Uruguayn länsirajalle suunnitteleman sellutehtaan mahdolliset ympäristövaikutukset herättävät yhä huolta ja vastustusta.

Botnian - samoin kuin espanjalaisen Ence-yhtiön - tehdashanke puhutti toukokuun alussa Uruguayn Punta del Estessä ensi kertaa koolla olleita Tukholman POP-sopimuksen allekirjoittajamaita. POP tarkoittaa ympäristömyrkkyihin kuuluvia pysyviä orgaanisia yhdisteitä.

Uruguayn hallitus lupasi kokoukselle tekevänsä parhaansa, jotta kahden Uruguayjoen rannalle rakennettavan tehtaan ympäristövaikutukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi.

Luonnonsuojelijat pitävät kuitenkin tuhoja väistämättöminä, jos tehtaat rakennetaan.

Kokouksen päätösistunnossa puhunut Uruguayn presidentti Tabaré Vázquez kertoi, että hänen hallituksensa edistää "kestävää tuottavaa kehitystä". Se merkitsee entistä puhtaampia menetelmiä niin maa- ja karjataloudessa kuin teollisuudessakin ja voimavarojen käytön tehostamista kilpailukyvyn kohentamiseksi.

Tehdashankkeissa kokousta kiinnosti lähinnä selluloosan valkaisu. Kloorivalkaisun sivutuotteena syntyy ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia ja furaania, jotka kuuluvat Tukholman sopimuksessa kielletyn 12 aineen listalle.

Kansainvälisen tuholaismyrkky-toimintaverkoston Latinalaisen Amerikan osaston edustaja María Cárcamo harmittelee, että uudet tehtaat aikovat käyttää täysin kloorittoman valkaisun (TCF) sijasta alkuainekloorivapaata ECF:ää, jossa syntyy yhä jonkin verran dioksiineja.

POP-sopimus pyrkii lopettamaan kyseisten aineiden käytön maapallolla. Ryhmään kuuluvat yhdeksän tuholaismyrkyn ohella PCB sekä dioksiinit ja furaanit.

Kaikki 12 ainetta ovat erittäin myrkyllisiä eläimille ja ihmisille ja lisäksi vaikeasti hajoavia. Vie vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen kuin ne muuttuvat vähemmän myrkyllisiksi aineiksi.

Myrkyt liikkuvat sekä ilmassa että vedessä ja kerääntyvät elävien organismien rasvakudoksiin saastuttaen ravintoketjun.

Ympäristömyrkyille altistumisen on todettu heikentävän ihmisen immuunipuolustusta ja lisäävän syöpäriskiä, hormonihäiriöitä, neurologisia muutoksia, hedelmättömyyttä ja diabetestä.

Uruguayn aiempi konservatiivihallitus myönsi Botnialle ja Encelle luvat sellutehtaiden rakentamiseen. Maaliskuun alussa valtaan tullut vasemmistohallitus on pitänyt luvat voimassa sanoen, että maa tarvitsee investointeja ja työpaikkoja.

Eurooppalaisyhtiöt ovat luvanneet 4 000 uutta työpaikkaa ja yli miljardin euron investoinnit.

Tehtaat aiotaan rakentaa Uruguayn ja Argentiinan rajalla kulkevan Uruguayjoen partaalle lähelle Fray Bentosia.

Argentiinan puolella Entre Ríosin maakunnan viranomaiset ja järjestöt ovat nekin huolissaan mahdollisista myrkkypäästöistä.

Uruguayn ympäristöministeri Mariano Arana pyrki hälventämään huolia Punta del Estessä kertomalla Suomen hallituksen edustajien luvanneen, että Botnian tehtaan päästöjä valvotaan yhtä tarkoin kuin Suomessa toimivien liki 30 sellutehtaan.

Aranan mukaan Suomi on tarjoutunut myös lähettämään teknisiä asiantuntijoita Uruguayhin auttamaan tehdasta ympäröivän ilman ja veden laadun valvonnassa.

Ympäristönsuojelijoiden mielestä viranomaiset käyttävät kuitenkin niin epämääräisiä ilmaisuja, etteivät lupaukset vakuuta heitä.

Yli 20 latinalaisamerikkalaista kansalaisjärjestöä on lähettänyt YK:n ympäristöohjelman johtajalle Klaus Töpferille kirjeen, jossa ilmaistaan huoli ECF-valkaisun vaikutuksista.

Argentiinalaiset ympäristöjärjestöt ovat yhdessä Entre Ríosin kuvernöörin Jorge Bustin kanssa vedonneet oman maansa presidenttiin Néstor Kirchneriin, jotta tämä taivuttaisi uruguaylaisen virkaveljensä Vázquezin kieltämään tehtaiden rakentamisen.

Vieraillessaan Argentiinan Buenos Airesissa 5. toukokuuta Vázquez vakuutti, että työt Fray Bentosissa jatkuvat. Hän sopi kuitenkin Kirchnerin kanssa yhteisen komission asettamisesta tutkimaan hankkeiden ympäristöriskejä.

Huhtikuun lopussa argentiinalaiset ja uruguaylaiset ympäristöliikkeet järjestivät yhteisen protestin tehtaita vastaan. Yli 15 000 mielenosoittajaa tukki sillan, joka yhdistää Fray Bentosin Argentiinan puolella sijaitsevaan Gualeguaychúun.

ympäristö Uruguay

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.