Sotilaat torppaavat edelleen kansalaisoikeuksia Egyptissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sotilaat torppaavat edelleen kansalaisoikeuksia Egyptissä

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan siviilien oikeudenkäynnit sotilastuomioistuimissa Egyptissä ovat osa arvostelijoiden vaientamista.

Egyptin sotilasneuvosto on jatkanut siviilien asettamisen syytteeseen sotatuomioistuimissa huolimatta viime vuoden lupauksista rajoittaa käyntäntöä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön mukaan hallitus on osoittanut haluttomuutensa epäoikeudenmukaisten oikeudenkäyntien hillitsemiseksi muun muassa äänestämällä toukokuun alussa vuoden 1966 sotilaslain säilyttämisestä. Laki sallii vastoin kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia siviilien tuomitsemisen sotilasoikeudessa.

Äänestyksen puitteissa parlamentti hyväksyi vain hyvin rajoitetun määrän muutoksia, jotka eivät esimerkiksi puuttuneet armeijan laajaan harkintavaltaan siviilien, jopa lapsien, viemisessä sotilastuomioistuimen eteen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään arvostelleet sotatuomioistuimen toimintaa epäoikeudenmukaisuudesta, koska nämä rajoittavat merkittävästi syytetyn valitusoikeutta ja sulkevat pois mahdollisuuden tarkastella tapaukseen liittyviä todisteita.

Egyptin armeija on joutunut kovan kritiikin alle astuttuaan valtaan helmikuussa 2011. Sitä on syytetty muun muassa kehnosta toteutuksesta siviilihallintoon siirtymisessä sekä syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin hallituksen mielivaltaisten käytäntöjen ylläpitämisestä.

Mielenosoitukset lisänneet joukko-oikeudenkäyntejä

Useat protestit ympäri Egyptiä ovat yltyneet väkivaltaisiin yhteenottoihin mielenosoittajien ja sotilaiden välillä, jonka seurauksena hallitus on pannut alulle useampia joukko-oikeudenkäyntejä. Syytetyiksi ovat joutuneet muun muassa sadat ihmiset jotka osallistuivat viime vuoden marraskuun  ja joulukuun protesteihin. Myös 300 toukokuun alussa vaalivilppiä vastaan mieltään osoittanutta ihmistä on tarkoitus asettaa tutkintaan.

Vuonna 2011 yli 12 000 siviiliä joutui syytteeseen sotilastuomioistuimissa muun muassa armeijan solvaamisesta, julkisen omaisuuden vahingoittamisesta ja aseiden hallussapidosta, mikä HRW:n mukaan on isompi määrä tapauksia kuin koko Mubarakin 30-vuotisen hallituksen aikana yhteensä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia