Sopu pakolaispolitiikasta kaukana EU-kokouksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sopu pakolaispolitiikasta kaukana EU-kokouksessa

Italian sisäministeri uhkasi jopa erota EU:sta, jos unioni ei löydä yhteistä säveltä turvapaikka- ja siirtolaispolitiikkaan.

Pakolaisia pohjois-afrikkalaisella leirillä (Kuva: maghreibia / Flickr.com / cc 2.0)

Euroopan unionin sisäministereiden kokous 11. huhtikuuta epäonnistui yhdenmukaisen turvapaikka- ja maahnamuuttopolitiikan luomisessa unionin alueelle, Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys kirjoittaa.

Kompastuskiveksi muodostui Italian ja Maltan halu laajentaa Schengen-sopimuksen takaamaa oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen koskemaan myös Pohjois-Afrikasta tulevia siirtolaisia.

Sen sijaan muut EU-maat haluavat tiukentaa rajavalvontaa muuttoliikkeen hillitsemiseksi. Erimielisyyksien seurauksena Italian sisäministeri Roberto Marino kyseenalaisti Italian EU-jäsenyyden viittaamalla EU:ssa vallitsevaan epäsolidaarisuuteen siirtolaisuuskysymyksessä.

Pohjois-Afrikan levottomuudet ovat käynnistäneet muuttoliikkeen, joka suurimmilta osin kohdistuu Italiaan. Maahan on tähän mennessä saapunut 26 000 siirtolaista. EU kiisteli ministerikokouksessa siitä, koskettaako Schengen-sopimus myös siirtolaisia eli ovatko siirtolaiset oikeutettuja liikkumaan vapaasti EU-alueella. Erityisesti Saksa ja Ranska ovat olleet vastentahtoisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia