Simpansseja joutuu pataan Ugandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Simpansseja joutuu pataan Ugandassa

Ugandan uhanalaiset simpanssit hupenevat, koska ihmiset ovat alkaneet syödä niitä.

Ugandan muutenkin uhanalaiset simpanssit hupenevat, koska ihmiset ovat alkaneet syödä niitä, luonnonsuojelijat varoittavat.

"Kädellisten lihaa syödään monilla maailmankolkilla, mutta ei aiemmin Ugandassa. Saimme asiasta vihiä kaksi vuotta sitten, ja nyt se on kasvava ongelma", kertoo Lily Ajarova, joka johtaa Ngamban simpanssiensuojelualuetta Victoriajärven saarella.

Hänen mukaansa tavan toivat Ugandaan Kongon demokraattisen tasavallan pakolaiset, ja paikallinen väestö omaksui sen. Kongolaisten määräksi Länsi-Ugandassa arvioidaan 16 000.

"Seutu on alikehittynyttä, ihmiset ovat köyhiä ja epätoivoisia. He ovat riippuvaisia metsän antimista ja riistasta, mikä on saattanut ajaa heidät myös kädellisten kimppuun", Ajarova pohtii.

Simpanssit ovat kadonneet tai katoamassa useista Afrikan maista. Ugandassa niitä on jäljellä noin 5 000, ja valtaosa elää suojeluvyöhykkeillä Albertine Riftin alueella.

Asiantuntijat pelkäävät, että simpanssien syöminen voi aiheuttaa uuden Ebola-epidemian, sillä vaarallinen verenvuotokuume tarttuu ihmisiin eläimistä. Ugandassa on ollut 12 vuoden aikana kolme Ebola-viruksen aiheuttamaa epidemiaa, joista tuorein viime kesänä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia