Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Seta: Niinistön sanouduttava irti homojen eheyttämisestä

Eheytystoiminta voi aiheuttaa vakavia mielenterveysongelmia, Seta varoittaa.
Sauli Niinistö vuonna 2011. (Kuva: Irmeli Aro / cc 2.0)

Seksuaalivähemmistöjen kanssa työskentelevä kansalaisjärjestö Seta vaatii, että presidentti Sauli Niinistö sanoutuu yksiselitteisesti irti eheyttämishoidoista.

Järjestön kannanoton taustalla Niinistön lupaus ryhtyä yhteiskristillisen Mahdollisuus muutokseen -evankelioimiskampanjan suojelijaksi. Kotimaa24-sivuston julkaisema uutinen on nostattanut julkista keskustelua, sillä kampanjan järjestäjiin kuuluu taho, joka tähtää sukupuolisen suuntauksen muuttamiseen.

Setan mukaan se, että Niinistö toimii kampanjan suojelijana, voi synnyttää mielikuvan, että presidentti hyväksyy homojen eheytyshoidot. Järjestö myös muistuttaa, että Suomen laki kieltää eheyttämisen terveydenhuollon palveluissa. Vastaava kielto on saatava voimaan myös ei-ammattilaisten harjoittamille eheytyshoidoille, Seta vaatii.

Järjestön varapuheenjohtaja Mikko Väisänen varoittaa, että eheytystoiminta voi traumatisoida ihmisen syvästi ja aiheuttaa vakavia mielenterveysongelmia.

"Kokemus, ettei tule hyväksytyksi omana itsenään, voi lisätä itsetuhoisuutta", Väisänen sanoo. Setan lisäksi myös Suomen Mielenterveysseura on muistuttanut eheytyshoitojen vaaroista.

Presidentin kansliasta kerrotaan, ettei Niinistö ollut suojelijaksi suostuessaan tietoinen kampanjan kytköksistä eheytystoimintaan. Presidentti lähti kampanjaan mukaan, koska kampanjan tavoitteeksi ilmoitettiin nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa seksuaalisuusnuoriso Suomi Seta ry

Kommentit

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) 14.3.2013 - 16:12

Setalla on ihan oma missionsa, johon eikä sen vastustamiseenkaan ko. kampanja liity mitenkään. Vastaava kampanja järjestettiin toissa syksynä Helsingissä, eikä kampanjan tilaisuuksissa puhuttu sanallakaan seksuaalisuudesta. Jotkut vapaat kristilliset suunnat tai kirkot kyllä arvostelevat homoseksuaalisia suhteita, mutta eivät tunkeudu kenenkään makuuhuoneisiin. Seta tuntuu tunkevan järkevät ihmiset yhteen nippuun, ikäänkuin presidenttikään ei osaisi ajatella ilman Setan lupaa. Sääliksi käy.

Lue myös

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sukupuolen vahvistamisen ei pitäisi vaatia ihmeitä

Alaikäinen ei Suomessa voi vaihtaa henkilötunnustaan oman sukupuolen mukaiseksi. Se kuitenkin auttaisi lasta elämään oman minäkuvansa mukaista elämää ja antaisi aikaa varmistua siitä, mitä hän itse haluaa, kirjoittaa Aiko Lohtander.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.