Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Seta: Niinistön sanouduttava irti homojen eheyttämisestä

Eheytystoiminta voi aiheuttaa vakavia mielenterveysongelmia, Seta varoittaa.
Sauli Niinistö vuonna 2011. (Kuva: Irmeli Aro / cc 2.0)

Seksuaalivähemmistöjen kanssa työskentelevä kansalaisjärjestö Seta vaatii, että presidentti Sauli Niinistö sanoutuu yksiselitteisesti irti eheyttämishoidoista.

Järjestön kannanoton taustalla Niinistön lupaus ryhtyä yhteiskristillisen Mahdollisuus muutokseen -evankelioimiskampanjan suojelijaksi. Kotimaa24-sivuston julkaisema uutinen on nostattanut julkista keskustelua, sillä kampanjan järjestäjiin kuuluu taho, joka tähtää sukupuolisen suuntauksen muuttamiseen.

Setan mukaan se, että Niinistö toimii kampanjan suojelijana, voi synnyttää mielikuvan, että presidentti hyväksyy homojen eheytyshoidot. Järjestö myös muistuttaa, että Suomen laki kieltää eheyttämisen terveydenhuollon palveluissa. Vastaava kielto on saatava voimaan myös ei-ammattilaisten harjoittamille eheytyshoidoille, Seta vaatii.

Järjestön varapuheenjohtaja Mikko Väisänen varoittaa, että eheytystoiminta voi traumatisoida ihmisen syvästi ja aiheuttaa vakavia mielenterveysongelmia.

"Kokemus, ettei tule hyväksytyksi omana itsenään, voi lisätä itsetuhoisuutta", Väisänen sanoo. Setan lisäksi myös Suomen Mielenterveysseura on muistuttanut eheytyshoitojen vaaroista.

Presidentin kansliasta kerrotaan, ettei Niinistö ollut suojelijaksi suostuessaan tietoinen kampanjan kytköksistä eheytystoimintaan. Presidentti lähti kampanjaan mukaan, koska kampanjan tavoitteeksi ilmoitettiin nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa seksuaalisuusnuoriso Suomi Seta ry

Kommentit

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) 14.3.2013 - 16:12

Setalla on ihan oma missionsa, johon eikä sen vastustamiseenkaan ko. kampanja liity mitenkään. Vastaava kampanja järjestettiin toissa syksynä Helsingissä, eikä kampanjan tilaisuuksissa puhuttu sanallakaan seksuaalisuudesta. Jotkut vapaat kristilliset suunnat tai kirkot kyllä arvostelevat homoseksuaalisia suhteita, mutta eivät tunkeudu kenenkään makuuhuoneisiin. Seta tuntuu tunkevan järkevät ihmiset yhteen nippuun, ikäänkuin presidenttikään ei osaisi ajatella ilman Setan lupaa. Sääliksi käy.

Lue myös

Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Sateenkaarilippu

Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämispyrkimyksistä on keskusteltu vilkkaasti Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommenttien ja potkujen jälkeen. Aiheesta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, sanoo kyselyn teettävä sateenkaarijärjestö.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä