Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Seta: Niinistön sanouduttava irti homojen eheyttämisestä

Eheytystoiminta voi aiheuttaa vakavia mielenterveysongelmia, Seta varoittaa.
Sauli Niinistö vuonna 2011. (Kuva: Irmeli Aro / cc 2.0)

Seksuaalivähemmistöjen kanssa työskentelevä kansalaisjärjestö Seta vaatii, että presidentti Sauli Niinistö sanoutuu yksiselitteisesti irti eheyttämishoidoista.

Järjestön kannanoton taustalla Niinistön lupaus ryhtyä yhteiskristillisen Mahdollisuus muutokseen -evankelioimiskampanjan suojelijaksi. Kotimaa24-sivuston julkaisema uutinen on nostattanut julkista keskustelua, sillä kampanjan järjestäjiin kuuluu taho, joka tähtää sukupuolisen suuntauksen muuttamiseen.

Setan mukaan se, että Niinistö toimii kampanjan suojelijana, voi synnyttää mielikuvan, että presidentti hyväksyy homojen eheytyshoidot. Järjestö myös muistuttaa, että Suomen laki kieltää eheyttämisen terveydenhuollon palveluissa. Vastaava kielto on saatava voimaan myös ei-ammattilaisten harjoittamille eheytyshoidoille, Seta vaatii.

Järjestön varapuheenjohtaja Mikko Väisänen varoittaa, että eheytystoiminta voi traumatisoida ihmisen syvästi ja aiheuttaa vakavia mielenterveysongelmia.

"Kokemus, ettei tule hyväksytyksi omana itsenään, voi lisätä itsetuhoisuutta", Väisänen sanoo. Setan lisäksi myös Suomen Mielenterveysseura on muistuttanut eheytyshoitojen vaaroista.

Presidentin kansliasta kerrotaan, ettei Niinistö ollut suojelijaksi suostuessaan tietoinen kampanjan kytköksistä eheytystoimintaan. Presidentti lähti kampanjaan mukaan, koska kampanjan tavoitteeksi ilmoitettiin nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa seksuaalisuusnuoriso Suomi Seta ry

Kommentit

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) 14.3.2013 - 16:12

Setalla on ihan oma missionsa, johon eikä sen vastustamiseenkaan ko. kampanja liity mitenkään. Vastaava kampanja järjestettiin toissa syksynä Helsingissä, eikä kampanjan tilaisuuksissa puhuttu sanallakaan seksuaalisuudesta. Jotkut vapaat kristilliset suunnat tai kirkot kyllä arvostelevat homoseksuaalisia suhteita, mutta eivät tunkeudu kenenkään makuuhuoneisiin. Seta tuntuu tunkevan järkevät ihmiset yhteen nippuun, ikäänkuin presidenttikään ei osaisi ajatella ilman Setan lupaa. Sääliksi käy.

Lue myös

Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Sateenkaarilippu

Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämispyrkimyksistä on keskusteltu vilkkaasti Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommenttien ja potkujen jälkeen. Aiheesta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, sanoo kyselyn teettävä sateenkaarijärjestö.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät