Selvitys: Lähidemokratia toimii heikosti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Lähidemokratia toimii heikosti

Kuntalaisten mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon ovat tällä hetkellä vähäisiä, todetaan ministeriöiden tekemässä selvityksessä.

Kunnat eivät osaa riittävän hyvin ottaa asukkaita mukaan asioiden suunnitteluun ja valmisteluun, vaan asukkaiden mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon jäävät usein heikoiksi, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Valtiovarainministeriön ja oikeusministeriön teettämässä selvityksessä ehdotetaan, että paikallisyhteisöjä ja kansalaisyhteiskuntaa vahvistettaisiin tulevassa uudessa kuntalaissa.

Selvityksessä ehdotetaan myös, että kuntiin perustettaisiin aluelautakuntia, jotka olisivat mukana järjestämässä palveluita. Lautakuntien kautta myös kuntalaisilla olisi valtaa vaikuttaa asioihin.

Yksi vaihtoehto parantaa lähidemokratiaa olisi selvityksen mukaan myös malli, jossa kunnat voisivat liitostilanteessa jatkaa niin sanottuina lähikuntina. Ne vastaisivat tärkeimmistä lähipalveluista.

Uuden kuntalain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2015. Lähidemokratian kehittämisestä voi keskustella osoitteessa otakantaa.fi

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia