Seksuaalinen väkivalta osa sodankäyntiä Afikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seksuaalinen väkivalta osa sodankäyntiä Afikassa

Usein siviiliväestö on väkivallan pääasiallinen kohde Afrikan konfliktimaissa.

Seksuaalisen väkivallan laajamittaisella käytöllä sodankäynnin taktiikkana on musertavat seuraukset sekä uhrien että yhteisöjen ja kansallisen toipumisprosessin kannalta. Pelkästään Kongon demokraattisessa tasavallassa on dokumentoitu yli 200 000 raiskaustapausta vuodesta 1996 alkaen. Todellisen luvun oletetaan olevan huomattavasti suurempi.  

"Tästä hetkestä lähtien konflikteihin liittyvä seksuaalinen väkivalta ei enää saa jäädä raportoimatta, huomioimatta tai rankaisematta", sanoi Afrikan unionin turvallisuusneuvoston kokouksessa naisten kuulemistilaisuuteen osallistunut YK:n erityislähettiläs Margot Wallström, jonka vastuulla on seksuaalisen väkivallan torjuminen sodissa ja konflikteissa.

Myös naiset Kongon demokraattisesta tasavallasta ja seitsemästä muusta maasta kertoivat kokouksen osallistujille omista kokemuksistaan ja tekivät konkreettisia ehdotuksia naisten oikeuksien turvaamiseksi ja rankaisemattomuuden kulttuurin murtamiseksi Afrikassa.

Afrikan unioni päätti kokouksessaan perustaa erityisedustajan seuraamaan naiset, rauha ja turvallisuus -agendan toteutumista alueella. Päätös tulee tiivistämään Afrikan maiden ja YK:n yhteistyötä naisten tarpeiden huomioimiseksi konfliktien ehkäisyssä ja rauhanrakennuksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia