Saudi-Arabiassa naisia kohdellaan ikuisesti alaikäisinä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabiassa naisia kohdellaan ikuisesti alaikäisinä

Saudi-Arabian lait ja tavat takaavat sen, että naisia kohdellaan ikuisesti alaikäisinä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi. Näin siitä huolimatta, että maa allekirjoitti YK:n naisten syrjinnän kieltävän sopimuksen jo vuonna 2000.

Saudi-Arabian lait ja tavat takaavat sen, että naisia kohdellaan ikuisesti alaikäisinä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi. Näin siitä huolimatta, että maa allekirjoitti YK:n naisten syrjinnän kieltävän sopimuksen jo vuonna 2000.

Saudi-Arabian lait ja tavat takaavat sen, että naisia kohdellaan ikuisesti alaikäisinä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) raportoi. Näin siitä huolimatta, että maa allekirjoitti YK:n naisten syrjinnän kieltävän sopimuksen (Cedaw) jo vuonna 2000.

HRW:n tutkimuksen mukaan saudinaiset eivät saa opiskella, matkustaa ulkomaille tai päästä lääkärin vastaanotolle ilman miespuolisen ”huoltajan” lupaa. Huoltaja voi olla tapauksesta riippuen esimerkiksi isä, aviomies tai oma poika.

”Saudi-Arabian hallitus uhraa perusihmisoikeudet säilyttääkseen miesten kontrollin naisiin”, sanoo Farida Deif, Lähi-idän naisten asemaan erikoistunut HRW:n tutkija.

Saudi-Arabia tulkitsee islamia hyvin konservatiivisesti. Se on muun muassa maailman ainoa maa, jossa naiset eivät saa ajaa autoa.

HRW haastatteli yli sataa saudinaista kaikista sosiaaliluokista. Tutkimuksen mukaan naisilla ei ole oikeutta avata pankkitiliä lapsilleen, kirjata näitä kouluun tai saada tietoa lasten koulumenestyksestä ilman lapsen isän lupaa. Näin silloinkin kun pari on eronnut.

Naisten huoltajille myönnetty valta johtaa monesti hyväksikäyttöön ja perheväkivaltaan. Näissäkin tapauksissa huoltajuussuhdetta on käytännössä liki mahdotonta siirtää tai purkaa, sosiaalityöntekijät, lääkärit ja juristit ovat kertoneet HRW:n tutkijoille.

Naisten on hyvin vaikeaa laittaa oikeusjuttua vireille ilman laillista huoltajaa. Joskus naiset eivät saa tulla oikeusistuntoon ilman miespuolista sukulaista.

Vaikka naisilla ei ole valtaa omaan elämäänsä, silti heidän katsotaan olevan murrosiän saavutettuaan rikosoikeudellisesti täysin vastuullisia tekemisistään.

Saudi-Arabian sisäministeriö päätti hiljan, että yli 45-vuotiaat naiset saavat matkustaa ulkomaille ilman lupaa, mutta useimmat lentokentän virkailijat kysyvät yhä kaikenikäisiltä naisilta huoltajan allekirjoittamaa kirjallista todistusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia