Uutiset Eläinten oikeudet

Sarvikuonon sarvikauppa riistäytynyt käsistä

Pilviin noussut kysyntä johtuu Aasian vetovoimaisista markkinoista. 
(Kuva: Thomas Hawk / cc 2.0)

Afrikan sarvikuonon sarvien kauppa pimeillä markkinoilla on kasvanut 30-kertaiseksi 13 vuodessa. Eläinsuojelijoiden mukaan laiton kauppa on nyt karkaamassa käsistä, kertoo The Guardian-lehti.

Kansainvälisen IFAW-eläinsuojelujärjestön mukaan vuonna 2013 Afrikasta salakuljetettiin yli 2 000 sarvikuonon sarvea. Järjestön johtajan Celine Sissler Bienvenun mukaan toiminta on tehokkaasti järjestäytyneiden ja sopeutumiskykyisten verkostojen käsissä samoin kuin norsunluun ja tiikereistä saatavien tuotteiden kohdalla.

Sarvien kysyntä on viime vuosina noussut pilviin, mikä johtuu suurelta osin Aasian vetovoimasta. Siellä uskotaan jauhetun sarven lääkinnällisiin ominaisuuksiin. Hinta pimeillä markkinoilla on noussut jopa 35 000 dollariin eli vajaaseen 29 000 euroon kilolta.

Asiantuntijoiden mukaan sarvien salakauppa, joka on yhtä tuottoisaa kuin kokaiini tai kulta, on aiheuttanut sarvikuonojen määrässä yli 90 prosentin laskun vuodesta 1970.

Perinteisten tapojen lisäksi salakuljettajat käyttävät nyt internetiä, joka on "suuri seitsemän päivää viikossa auki oleva supermarket", sanoo Sissler-Bienvenu.

Eläinten oikeudet kauppaeläimetsuojelu Afrikka

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.