Sarvikuonon sarvikauppa riistäytynyt käsistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sarvikuonon sarvikauppa riistäytynyt käsistä

Pilviin noussut kysyntä johtuu Aasian vetovoimaisista markkinoista. 

(Kuva: Thomas Hawk / cc 2.0)

Afrikan sarvikuonon sarvien kauppa pimeillä markkinoilla on kasvanut 30-kertaiseksi 13 vuodessa. Eläinsuojelijoiden mukaan laiton kauppa on nyt karkaamassa käsistä, kertoo The Guardian-lehti.

Kansainvälisen IFAW-eläinsuojelujärjestön mukaan vuonna 2013 Afrikasta salakuljetettiin yli 2 000 sarvikuonon sarvea. Järjestön johtajan Celine Sissler Bienvenun mukaan toiminta on tehokkaasti järjestäytyneiden ja sopeutumiskykyisten verkostojen käsissä samoin kuin norsunluun ja tiikereistä saatavien tuotteiden kohdalla.

Sarvien kysyntä on viime vuosina noussut pilviin, mikä johtuu suurelta osin Aasian vetovoimasta. Siellä uskotaan jauhetun sarven lääkinnällisiin ominaisuuksiin. Hinta pimeillä markkinoilla on noussut jopa 35 000 dollariin eli vajaaseen 29 000 euroon kilolta.

Asiantuntijoiden mukaan sarvien salakauppa, joka on yhtä tuottoisaa kuin kokaiini tai kulta, on aiheuttanut sarvikuonojen määrässä yli 90 prosentin laskun vuodesta 1970.

Perinteisten tapojen lisäksi salakuljettajat käyttävät nyt internetiä, joka on "suuri seitsemän päivää viikossa auki oleva supermarket", sanoo Sissler-Bienvenu.

Lisää uusi kommentti