Uutiset Koronaviruspandemia

Sadattuhannet merimiehet yhä jumissa merillä koronarajoitusten takia – Kansainvälinen työjärjestö vaatii toimia

Koronarajoitukset ovat jättäneet merimiehet jumiin laivoilleen, ja osa on ollut töissä jopa 17 kuukautta putkeen. ILO vaatii maailman maita puuttumaan tilanteeseen ponnekkaammin.
Kontella lastattu laiva satamassa.
Merimiehet pitäisi määritellä avaintyöntekijöiksi, vaatii ILO. Kuva Rotterdamin satamasta. (Kuva: kees torn / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Kansainvälinen työjärjestö (ILO) on hyväksynyt poikkeuksellisen päätöslauselman, jossa vaaditaan maailman maita puuttumaan koronaviruksen takia jumissa merillä olevien merimiesten tilanteeseen.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on arvioinut, että jumiin aluksille oli syyskuuhun mennessä jäänyt jopa 400 000 merimiestä. ILO:n mukaan osa ollut töissä 17 kuukautta putkeen tai jopa enemmän.

Taustalla ovat koronaviruksen taltuttamiseksi asetetut matkustusrajoitukset. Kun hallitukset ovat keskeyttäneet lentoja, sulkeneet rajoja ja satamia ja vaikeuttaneet kansainvälistä matkustamista, merimiesten on ollut vaikea matkustaa kotimaidensa ja työpaikkojensa välillä. Viisumien saannin vaikeutuminen sekä karanteenivaatimukset aiheuttavat lisää haasteita.

Samalla miehistönvaihdokset ovat vaikeutuneet ja laivoille jääneiden merimiesten sopimuksia on pidennetty.

ILO on huolissaan merimiesten terveydestä sekä sen vaikutuksista myös merenkulun turvallisuuteen ja ympäristöön.

”Nämä avaintyöntekijät kuljettavat yhä ruokaa, lääkkeitä ja tavaroita, joita tarvitsemme, mutta heidän pitkittynyt olonsa merellä sekä kyvyttömyys rantautua on kestämätöntä. Päätöslauselma esitetään välittömiä toimia”, sanoo ILO:n pääjohtaja Guy Ryder tiedotteessa.

Ongelma tiedostettiin jo pandemian alkuvaiheessa, ja viime kesänä osa maista lupasi avata rajansa merimiehille ja lisätä lentoja, jotta nämä pääsevät liikkumaan. Siitä ja YK-järjestelmän yrityksistä huolimatta sadat tuhannet ovat yhä jumissa, ILO sanoi tällä viikolla.

Päätöslauselmassa muistutetaan, että kansainvälisen merenkulun sopimuksen mukaan merimiesten maksimityöajan pitäisi kestää alle 12 kuukautta. Se vaatii maita luomaan aikasidonnaiset suunnitelmat turvallisista miehistönvaihdoksista ja merimiesten matkustamisesta sekä määrittelemään heidät avaintyöntekijöiksi, jotta he voivat liikkua.

Myös YK:n yleiskokous vaati viime viikolla YK:n jäsenmaita määrittelemään merimiehet ja muut merenkävijät avaintyöntekijöiksi ja ryhtymään toimiin näiden kotiuttamiseksi, miehistönvaihdosten mahdollistamiseksi ja terveyspalveluiden saamiseksi.

Koronaviruspandemia työpolitiikkakauppaterveys

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä