Sadat tuhannet nepalilaiset lapsievakot työskentelevät nyt Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sadat tuhannet nepalilaiset lapsievakot työskentelevät nyt Intiassa

Yhdeksän vuotta jatkunut sisällissota on katkaissut kokonaisen sukupolven lapsilta opintien Nepalin maaseudulla. Sota on jättänyt heille vain kolme vaihtoehtoa: liittyä sisseihin, jotka haluavat maahan kommunistisen tasavallan, paeta maan pääkaupunkiin tai muihin suurempiin kaupunkeihin - tai luikkia rajan yli Intiaan. Pelkästään Delhissä uskotaan olevan yli 200 000 suoraan koulunpenkiltä tullutta nepalilaislasta ja –nuorta.

Sisällissota ajoi tuolloin neljättä luokkaa käyneen Shiva Khadkan pakenemaan kotimaastaan Nepalista. Nyt 15-vuotias poika työskentelee vilkkaan ruokakojun tarjoilijana Intian pääkaupungissa Delhissä.

"Maolaississit saattoivat tulla koululle ja kiusata opettajia. Armeija ei ollut sen parempi. Siksi päätin paeta Intiaan", kertoo Sarnathin kylästä Etelä-Nepalista lähtenyt Khadka.

"Täällä ei tarvitse pelätä ainakaan pommeja ja luoteja", hän jatkaa vaikka harmitteleekin opintojensa keskeytymistä.

Gulariyan kylästä Länsi-Nepalista tullut Ganesh Khatri syyttää maolaisia, että nämä pakottivat lapset aseella uhaten joukkokokouksiinsa.

"Halusin jatkaa koulunkäyntiä, mutta sissit eivät antaneet meidän opiskella", sanoo Khatri, joka toimii nyt Delhissä kiinalaisen ravintolan lähettinä.

Yhdeksän vuotta jatkunut sisällissota on katkaissut kokonaisen sukupolven lapsilta opintien Nepalin maaseudulla.

Vuoden 2001 väestölaskennan mukaan Nepalin liki 24-miljoonaisesta väestöstä 42 prosenttia on alle 12-vuotiaita.

Yhdysvaltain pelastakaa lapset -järjestön tuore raportti kertoo, että Nepalin sodassa on kuollut 146 ja haavoittunut 95 lasta. Noin 2 000 on jäänyt orvoksi.

Henkisiä traumoja sota on aiheuttanut kymmenille tuhansille lapsille, sillä maolaiset käyttävät alaikäisiä kantajina, vakoojina, tietolähteinä, pommien asettajina ja taistelijoina. Turvallisuusjoukot taas ovat pidättäneet toistasataa lasta.

Nepalin kuningas Gyanendra otti helmikuun alussa kaiken vallan itselleen ja julisti poikkeustilan, joka päättyi huhtikuun lopulla. Asiantuntijoiden mukaan lasten tilanne on tänä aikana vain pahentunut.

Lapsille jää kolme vaihtoehtoa: liittyä sisseihin, jotka haluavat maahan kommunistisen tasavallan, paeta maan sisällä - lähinnä pääkaupunkiin Katmanduun tai muihin suurempiin kaupunkeihin - tai luikkia rajan yli Intiaan.

Nepalin ja Intian raja on pitkä ja avoin. Siirtyminen Intiaan ja työn saanti sieltä käy nepalilaisilta vaivatta. Lastensa turvallisuudesta huolestuneet vanhemmat yllyttävätkin näitä usein lähtemään maasta.

Pelkästään Delhissä uskotaan olevan yli 200 000 suoraan koulunpenkiltä tullutta nepalilaislasta ja -nuorta, heitä auttavassa kansalaisjärjestössä työskentelevä Hiranya Joshi kertoo.

Hän huomauttaa, että nepalilaisia on runsaasti myös monissa muissa pohjoisen Intian kaupungeissa. Lasten yleisimpiä työllistäjiä ovat ravintolat, mutta heitä puurtaa myös maatiloilla ja tehtaissa.

"Kuka haluaa lähteä vieraaseen maahan? Ei kukaan. Jos meillä olisi kotona rauha, kouluja, työtä ja kunnon palkka, olisimme pysyneet siellä", hiljan Delhiin saapunut Basanta Thapa, 18, sanoo.

YK:n lastenrahasto Unicef on toistuvasti vedonnut Nepalin sodan osapuoliin, jotta koulut julistettaisiin "rauhanvyöhykkeiksi".

Silti sissit jatkavat koululaisten pakkovärväystä, ja armeijan on kerrottu vallanneen useita maaseutukouluja omaan käyttöönsä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia